Overbieden op een huis: waar let u op?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer u een huis wilt kopen is bieden boven de vraagprijs aan de orde van de dag. Vooral in de grote steden is overbieden soms noodzakelijk om kans te maken op een woning. Wilt u een huis kopen en is de kans groot dat u moet overbieden? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Wij geven u een aantal handige tips!

1) Bepaal vooraf het budget hoeveel u maximaal kunt overbieden

Voordat u gaat overbieden op een huis is het belangrijk om met uzelf (en partner) een budget af te spreken en daar niet overheen te gaan. Bereken vooraf goed hoeveel u maximaal kunt lenen en wat uw maandlasten met dat bedrag zouden zijn. Bij een huis kopen is het belangrijk om niet over uw eigen grens heen te gaan met overbieden, omdat u daar later spijt van kunt krijgen. De aan te kopen woning moet wel betaalbaar blijven.

2) Maximaal 100% van de woningwaarde lenen

Houd bij het overbieden op een huis ook rekening met de maximale hoogte van uw hypotheek. Tegenwoordig kunt u maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen, ook al kunt u op basis van uw inkomen meer lenen. Die woningwaarde wordt bepaald door een taxateur.

3) Onderzoek wat het huis werkelijk waard is voordat u gaat overbieden

Zoals we eerder al schreven, wordt de woningwaarde bepaald aan de hand van een taxatie. Een erkende taxateur komt langs om de woning te zien en stelt vervolgens een taxatierapport op die wordt gevalideerd. Het kan gebeuren dat de taxatiewaarde van de woning lager uitvalt dan het bedrag dat u heeft geboden. Wanneer dit het geval is moet u het verschil zelf betalen met uw spaargeld. Houd hier dus ook rekening mee wanneer u gaat overbieden.

4) Denk na over (ontbindende) voorwaarden in het koopcontract

In principe bepalen de koper en verkoper zelf wat in het (voorlopige) koopcontract wordt opgenomen. Het koopcontract wordt meestal opgesteld door de notaris. Het is verstandig ontbindende voorwaarden op te nemen zodat de koopovereenkomst in bepaalde onvoorziene situaties kan worden ontbonden. 

Er zijn verschillende situaties te bedenken waardoor u het koopcontract zou willen ontbinden, bijvoorbeeld: u krijgt de financiering niet rond, de uitslag van een taxatie of bouwkundige keuring valt tegen, u eigen woning is niet op tijd verkocht etc.

Leestip: Woning kopen? Dit regelt de notaris!

5) Ga voor de gunfactor maar handel niet uit emotie

Een bod doen op huis is ontzettend spannend. Hoe graag u het huis ook wilt hebben, handel niet uit emotie wanneer u gaat overbieden. Laat u niet te veel opjagen en bied nooit meer dan u zich kunt veroorloven. U wilt straks geen torenhoge hypotheeklasten hebben die u eigenlijk niet kunt betalen.

6) Denk goed na over uw openingsbod

Een goed openingsbod is belangrijk. Het openingsbod bepaalt u aan de hand van de (getaxeerde) woningwaarde, eventuele concurrentie en hoeveel spaargeld u te besteden hebt. Wanneer u gaat overbieden is verstandig om met uw eerste bod onder uw maximale budget te gaan zitten. Zo heeft u vervolgens nog onderhandelingsruimte, als de verkopers met een tegenbod komen.

De 3 grootste makelaars NMV, VBO en VastgoedPro werken sinds begin 2023 met een digitaal biedlogboek. Hierin kunnen kopers en verkopers achteraf zien welke biedingen op een huis zijn gedaan. Zo is er meer zicht op of het biedproces eerlijk verloopt.

Onder de vraagprijs bieden?

Doet u een bod onder de vraagprijs dan start u daarmee de onderhandelingen. De verkoper kan dan een tegenbod doen. Hopelijk komen jullie dan uit op een prijs waarmee u allebei tevreden bent.
Let op dat het bod wel realistisch is zodat het voor de verkoper interessant is een tegenbod te doen. Zijn er echter veel mensen geïnteresseerd in het huis dan is het wellicht verstandig toch boven de vraagprijs te bieden.

Bepaal zelf uw succesvolle biedingsstrategie met bovenstaande informatie en tips.

Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *