Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Scheiding van tafel en bed

Uit elkaar, maar toch getrouwd blijven? Bij een scheiding van tafel en bed blijf je voor de wet getrouwd, maar leef je niet meer samen. Je kiest er voor om geen tafel en bed meer met elkaar te delen. Je houdt nog wel de onderhoudsplicht die je in het huwelijk ook had. Van tafel en bed scheiden kan alleen als je getrouwd bent, bij een geregistreerd partnerschap is dit niet mogelijk. 

Waarom een scheiding van tafel en bed?

Sinds 2001 zijn echtgenoten niet meer verplicht om samen te wonen, hierdoor wordt een scheiding van tafel en bed steeds minder gebruikt. Maar voorheen was dit de manier om wel getrouwd te blijven, maar niet samen te hoeven wonen. 

Tegenwoordig wordt er vaak vanuit praktisch oogpunt gekozen voor deze scheidingsvorm, als jullie financiële situatie het bijvoorbeeld niet toe laat. Ook geloofsovertuiging kan een goede reden zijn om te kiezen voor scheiding van tafel en bed.

Hoe werkt het?

Ondanks dat het geen officiële scheiding betreft, is de procedure wel bijna hetzelfde. Er moet een advocaat ingeschakeld worden. De advocaat dient vervolgens een verzoek in bij de rechtbank. Zijn er minderjarige kinderen? Dan moet hier, net als bij een gewone scheiding, een ouderschapsplan voor opgemaakt worden. Ook jullie gezamenlijke bezittingen en vermogen moeten verdeeld worden. 

Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd waren, dan wordt dit omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Hierna hebben jullie allebei je eigen vermogen en schulden.

Ontbinden van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Na drie jaar scheiding van tafel en bed, kunnen jullie er voor kiezen alsnog een echtscheiding aan te vragen. Het huwelijk wordt dan definitief beëindigd. Pas na een echtscheiding na scheiding van tafel en bed, kunnen jullie met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Notariskosten akte van verdeling

Als jullie uit elkaar gaan en samen een huis bezitten, hebben jullie een notaris nodig. De notaris maakt de akte op waarin jullie huis en gezamenlijke bezittingen verdeeld worden. De notariskosten voor een akte van verdeling kunnen verschillen tussen de € 540,- en € 1395,-. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je de tarieven vergelijken en gratis offertes aanvragen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344