Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erkenning van een kind

Je kind is geboren en nu wil je het erkennen. Waar moet je dan naartoe? De aangifte van een erkenning van een kind kan in elke gemeente van Nederland. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je bent 16 jaar of ouder
  • Je kunt een kind niet erkennen als je niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat je een bloedverwant van de moeder bent.
  • Er mogen niet al 2 ouders zijn. Is het kind bijvoorbeeld geadopteerd door de mannelijke partner van de moeder? Dan kan de biologische vader het kind niet meer erkennen.
  • Als je onder curatele staat op grond van je lichamelijke of geestelijke toestand, heb je eerst toestemming van de kantonrechter nodig.

Wanneer kun je jouw kind erkennen?

Als een man getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, ben je automatisch de vader. in andere gevallen kun je het kind erkennen. ook duomoeders kunnen een kind erkennen. Er zijn verschillende momenten waarop jij jouw kind kan erkennen:

  • Je kan jouw kind erkennen tijdens de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. In elke gemeente van Nederland kun je het kind erkennen. Als de moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor de erkenning geven. Is de moeder zwanger van een meerling? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen waarvan de partner op dat moment zwanger is. 
  • Je kan jouw kind erkennen tijdens de aangifte van geboorte. Als je partner niet meekomt dan moet zij/hij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven. 
  • Als het kind ouder is of zelf meerderjarig is het nog steeds mogelijk om jouw kind te erkennen. Vanaf 12 jaar heb je hier schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Als jouw kind 16 jaar oud is dan is er alleen toestemming nodig van het kind.

Als je voor de geboorte een erkenning hebt gedaan moet je bij aangifte van geboorte de erkenningsakte meenemen. Als bij de erkenning voor de geboorte is vastgesteld welke achternaam het kind krijgt moet je de akte van naamkeuze meenemen.

Notarissen vergelijken

Wil jij de toekomst van jouw kind vast leggen? Daar kun je voor zorgen door een testament op te laten stellen. Hier heb je een notaris bij nodig. Vergelijk dan snel en vraag gratis offertes aan bij notarissen bij jou in de buurt. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344