Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Echtscheiding aanvragen

Ondanks dat scheiden een pijnlijk proces is, kiezen veel mensen voor deze oplossing bij relatieproblemen. Hoewel je hoofd er totaal niet naar staat moeten er toch allerlei formele zaken geregeld worden. Welke stappen moet je allemaal doorlopen om de scheiding officieel te maken? 

Echtscheiding aanvragen met verzoekschrift 

Via een advocaat vraag je een echtscheiding aan met een verzoekschrift. Dit wordt naar de rechtbank gestuurd. Je kunt dit alleen of samen met je partner indienen. Een huwelijk is een verbintenis die je niet zelf of door een advocaat laten ontbinden, maar waarover de rechter uitspraak moet doen wanneer je een echtscheiding wilt. 

Ouderschapsplan

Zodra je minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) hebt, moet je een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de zorg en opvoeding van jullie kinderen. Als gehuwde en geregistreerde ouders ben je dit wettelijk verplicht, ook als jullie samenwonen en een gezamenlijk gezag hebben.

Waar heb je de notaris voor nodig?

Ook al verloopt de echtscheiding via de rechtbank, er zijn wellicht een aantal zaken waar jij de notaris bij nodig hebt. 

  • Een testament: Zodra je gescheiden bent kan het zijn dat hetgeen je eerder geregeld hebt niet meer van toepassing is. Bijvoorbeeld: Er staan in jouw testament namen vermeld die gewijzigd moeten worden of er is een verdeling van jouw nalatenschap gemaakt die niet langer van toepassing is.  
  • Voogdij: Wie gaat er voor jouw kinderen zorgen als jij komt te overlijden? Als dit niet is vastgelegd dan bepaalt de rechter wie er voor jouw kinderen gaat zorgen. Als je de voogdij laat vastleggen door een notaris dan heb je de mogelijkheid om specifieke wensen over de opvoeding toe te voegen.  
  • Akte van verdeling en hypotheek: De gemeenschappelijke spullen worden verdeeld en het huis wordt op één naam gezet. De akte van verdeling is er voor de registratie van de verdeling van de spullen en de hypotheekakte is er om de hypotheek op de juiste naam te zetten.  

Notaris vergelijken

Heb jij een van bovenstaande aktes nodig, vergelijk dan op DeGoedkoopstenotaris.nl wat de notaristarieven zijn van notarissen bij jou in de buurt. Wij vergelijken notarissen op plaats, tarief en kwaliteit. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344