Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Voogdij

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Zelf bepalen wie het gezag over uw minderjarige kinderen krijgt? Laat dan de voogdij vastleggen! Indien beide ouders van een minderjarig kind komen te overlijden, moet er iemand als voogd worden aangewezen. 

Wat is een voogd?

Een voogd is iemand die de verantwoordelijkheid over de opvoeding van een minderjarig kind op zich neemt. Een voogd is nodig als beide ouders niet meer in staat zijn om voor de kinderen te zorgen, bijvoorbeeld door overlijden. De voogd zorgt er voor dat het kind in een veilige omgeving kan opgroeien. Ouders kunnen er voor kiezen om één of twee voogden te benoemen. 

Vastleggen voogdij

Als beide ouders zijn overleden en er is niets over de voogdij vastgelegd, dan bepaalt de rechter wie de voogdij krijgt. De rechter raadpleegt hiervoor de families en vrienden. In uw testament kunt u vastleggen wie de voogdij over de kinderen krijgt. Zo voorkomt u dat iemand, waarvan u het eigenlijk liever niet hebt, de voogdij krijgt over uw kinderen.

Het is mogelijk om de voogdij vast te leggen zonder dat er een testament bij komt kijken. Sinds 2014 kan dit namelijk ook via het gezagsregister. Wilt u uitgebreid vastleggen hoe u wilt dat de kinderen opgevoed worden? Dan legt u dit vast in een testament, hier kunt u ook in vastleggen wat er met uw nalatenschap gebeurt.

Notaris vergelijken voor voogdij

Voor het vastleggen van de voogdij in uw testament gaat u naar de notaris. Omdat de notaris vrij is in het bepalen van zijn tarieven is het verstandig de tarieven te vergelijken. 

Bekijk notaristarieven voogdij »