Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Papieren schenking

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wilt u een papieren schenking doen? Daarvoor heeft u een notaris nodig. Met deze manier van schenken gaat er niet direct geld naar de ontvanger of verkrijger. De vordering van geld wordt alleen vastgelegd op papier. Bij ouders ontstaat hierdoor een schulderkenning naar hun kinderen toe.

Kinderen kunnen dit geld niet opeisen zolang de ouders of de langstlevende nog leven. Bij overlijden wordt de schuld naar de kinderen toe (papieren schenking) in mindering gebracht op de erfenis. Dit houdt in dat de erfbelasting veel lager uitvalt.

Voordelen papieren schenking

  • Ouders kunnen belastingvrij geld schenken aan hun kinderen, 
  • Ze kunnen ook een deel van hun woning schenken, 
  • Geld of een woning blijven in eigen bezit. 
  • Ook is het een manier om het eigen vermogen te verkleinen, waardoor er minder eigen bijdrage AWBZ betaald hoeft te worden.
  • Voor kinderen is het grootste voordeel dat zij geld besparen op hun erfbelasting. Daarbij ontvangen zij ook van hun ouders jaarlijks een zakelijke rente.

Extra besparen op papieren schenking

Naast dat u een gedeelte van de erfbelasting omzeilt door middel van een papieren schenking kan u ook besparen op uw notariskosten. Notarissen hanteren verschillende tarieven voor dezelfde aktes. Daarom loont het om notarissen te vergelijken. Vergelijk hier de tarieven van de notaris voor een papieren schenking. 

Bekijk notaristarieven schenking »