Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Echtscheiding aanvragen

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Ondanks dat scheiden een pijnlijk proces is, kiezen veel mensen voor deze oplossing bij relatieproblemen. Hoewel jullie hoofd er totaal niet naar staat moeten er toch allerlei formele zaken geregeld worden. Welke stappen moet u allemaal doorlopen om de scheiding officieel te maken? 

Echtscheiding aanvragen met verzoekschrift 

Via een advocaat vraagt u een echtscheiding aan met een verzoekschrift. Dit wordt naar de rechtbank gestuurd. U kunt dit alleen of samen met uw partner indienen. Een huwelijk is een verbintenis die je niet zelf of door een advocaat laten ontbinden, maar waarover de rechter uitspraak moet doen wanneer u een echtscheiding wilt. 

Ouderschapsplan

Zodra u minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) hebt, moet u een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de zorg en opvoeding van jullie kinderen. Als gehuwde en geregistreerde ouders bent u dit wettelijk verplicht, ook als jullie samenwonen en een gezamenlijk gezag hebben.

Waar heeft u de notaris voor nodig?

Ook al verloopt de echtscheiding via de rechtbank, er zijn wellicht een aantal zaken waar u de notaris bij nodig hebt. 

  • Een testament: Zodra u gescheiden bent kan het zijn dat hetgeen u eerder geregeld hebt niet meer van toepassing is. Bijvoorbeeld: Er staan in uw testament namen vermeld die gewijzigd moeten worden of er is een verdeling van uw nalatenschap gemaakt die niet langer van toepassing is.  
  • Voogdij: Wie zorgt er voor uw kinderen als jij komt te overlijden? Als dit niet is vastgelegd dan bepaalt de rechter dat. Als u de voogdij laat vastleggen door een notaris dan heeft u de mogelijkheid om specifieke wensen over de opvoeding toe te voegen.  
  • Akte van verdeling en hypotheek: De gemeenschappelijke spullen worden verdeeld en het huis wordt op één naam gezet. De akte van verdeling is er voor de registratie van de verdeling van de spullen en de hypotheekakte is er om de hypotheek op de juiste naam te zetten.  

Notaris vergelijken

Heeft u een van bovenstaande aktes nodig, vergelijk dan op DeGoedkoopstenotaris.nl wat de notaristarieven zijn van notarissen bij u in de buurt. Wij vergelijken notarissen op prijs, plaats en service. Zo kan u een weloverwogen beslissing maken.

Vergelijk notaristarieven »