vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Voogdij regelen bij de notaris

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wie gaat er voor jouw kinderen zorgen als je komt te overlijden? Dit kun je laten vastleggen bij de de notaris. De kosten van de voogdij voor een persoon kunnen verschillen van €100 tot €900. Dus het is verstandig om de tarieven van de notarissen te vergelijken. 

Wanneer is er sprake van voogdij?

Tot de leeftijd van 18 jaar hebben ouders het (ouderlijk) gezag over een kind. Dat betekent dat jullie beiden het recht en de plicht hebben om jullie kind te verzorgen en op te voeden. Naast het zorgen voor alledaagse levensbehoeften nemen jullie ook beslissingen voor jullie kind en beheren jullie de financiën van jullie kind. Er is sprake van voogdij wanneer de ouders niet langer voor hun kind kunnen zorgen en de taken door iemand anders worden overgenomen.

Waarom de voogdij regelen 

Op het moment dat je als ouder zijnde komt te overlijden bepaalt de rechter wie er voor jouw kinderen gaat zorgen. Wil je dit voorkomen dan kun je de voogdij laten regelen bij de notaris.
Ouders kunnen een voogd benoemen en de voogdij regelen in het testament of via de rechtbank. Als je het laat vastleggen bij de notaris kun je er nog specifieke wensen over de opvoeding aan toevoegen. Bijvoorbeeld: waar gaan jouw kinderen wonen? De voogd hoeft niet aanwezig te zijn bij het ondertekenen van de akte. 

De voogdij over je kinderen kun je schriftelijk of digitaal laten vastleggen in het gezagsregister bij de rechtbank. Het digitaal vastleggen doe je via de website van de rechtbank met je DigiD.

Tip: Denk eventueel ook aan een bewindvoerder om de financiën te beheren. Je kan zelf bepalen tot welke leeftijd dit nodig zal zijn. 

Notarissen vergelijken

Wil jij de voogdij regelen bij de notaris? Vergelijk dan snel en eenvoudig de tarieven van de notarissen bij jou in de buurt en vraag direct gratis een offerte aan. 

Bekijk notaristarieven voogdij »