Levenstestament of volmacht?

Wilt u vastleggen wat er gebeurt als u niet meer zelf in staat bent om beslissingen te nemen? Dan kunt u ervoor kiezen een levenstestament of een notariële volmacht op te laten maken. Maar wat is nu het verschil? In een levenstestament heeft u uitgebreider de mogelijkheden om aanwijzingen te geven aan uw vertrouwenspersoon. In een notariële volmacht wordt dit beknopter beschreven. 

Wat staat er in een notariële volmacht?

U bepaalt zelf wat er in de notariële volmacht komt te staan. De volgende bepalingen kunt u erin op laten nemen:

  • Wie u aanwijst als gevolmachtigde
  • Welke beslissingen of handelingen de gevolmachtigde mag doen of uitvoeren
  • Het moment dat de volmacht ingaat

Wat staat er in een levenstestament?

U kunt zelf bepalen wat er in een levenstestament komt te staan. Een levenstestament is uitgebreider dan een notariële volmacht. De volgende bepalingen kun je erin laten opnemen:

  • U kunt iemand aanstellen die voor u overlegt met een arts en die beslissingen voor u neemt. Wel of geen euthanasie, medicatie en reanimatie, alles kan worden opgenomen. 
  • Wie regelt uw administratie, zodat alle vaste lasten gewoon betaald worden. 
  • Wensen met betrekking tot eigen vermogen: Blijven schenkingen doorlopen? Wat gebeurt er met uw huis wanneer u naar een verzorgingshuis gaat? 
  • Wat gebeurt er met de huwelijkse voorwaarden? 

Notarissen vergelijken 

Als u alleen een vertrouwenspersoon wilt aanwijzen kunt u kiezen voor de notariële volmacht. Wilt u daarnaast ook uitgebreid uw wensen beschrijven en speciale opdrachten aan de vertrouwenspersoon geven, dan is het verstandig te kiezen voor een levenstestament. Bekijk de notaristarieven voor een levenstestament 1 persoon en levenstestament 2 personen of notariële volmacht op DeGoedkoopsteNotaris.nl

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344