Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Bewindvoering

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Heeft u minderjarige kinderen en wilt u iets regelen over de zorg in geval van overlijden? Neem dan een voogd op in uw testament. Deze voogd krijgt dan ook het beheer over de erfenis van uw kinderen. Zodra de kinderen 18 jaar zijn, kunnen zij zelf bepalen wat zij met hun erfenis doen. Mocht u dat niet willen dan kan je een bewindvoerder benoemen. Een bewindvoerder kan toezicht houden op de financiën tot uw kinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt. De bewindvoerder kan dezelfde persoon zijn als de voogd. 

Bewindvoering door kantonrechter

Bewindvoering kan ook door de kantonrechter worden opgelegd wanneer mensen hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperktheid of omdat ze dementerend zijn of verslaafd. De bewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene. Deze bewinden staan in het openbare curatele- en bewindsregister. Een bewindvoerder neemt dan de financiële beslissingen voor de betrokkene of beslissingen over de zorg aan de betrokkene.

Echter voor het verkopen of schenken van goederen heeft hij toestemming nodig van de erfgenaam of een machtiging van de kantonrechter. Ook voor uitgaven boven de € 1.000 is een machtiging van de kantonrechter nodig. De bewindvoerder moet jaarlijks de (financiële) stukken aan de rechter laten zien.

Notaris voor vastleggen bewindvoering

Het aanwijzen van een bewindvoerder in het testament moet worden vastgelegd bij een notaris.
Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de tarieven voor een testament vergelijken en vrijblijvend gratis offertes aanvragen.

Bekijk notaris tarieven opstellen testament »