Verschil testament en levenstestament

Naast een testament kun je ook een levenstestament laten opstellen. De namen doen vermoeden dat beide op elkaar lijken. Er zitten echter verschillen tussen beiden. Het gewone testament gaat van kracht na je overlijden terwijl het levenstestament van kracht gaat als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Het is mogelijk om beide testamenten op te laten stellen, maar wanneer kies je wat? Wij leggen je uit wat het verschil tussen beide is.

Testament

In een testament leg je vast wat er met je nalatenschap gebeurt. Een testament gaat pas van kracht wanneer jij bent overleden. Er zijn verschillende soorten testamenten; een langstlevende testament, een tweetrapstestament en een vruchtgebruik testament.
Je kunt de volgende zaken in een testament laten opstellen:

 • Je kunt aangeven wie wat krijgt van je nalatenschap.
 • Je kunt iemand aanwijzen die in jouw huis mag wonen na je overlijden. Dit wordt ook wel vruchtgebruik genoemd.
 • Je kunt mensen opnemen die normaliter geen aanspraak kunnen maken op het nalatenschap. Zo kun je bijvoorbeeld geld nalaten aan een goede vriend of een goed doel.
 • Je kunt mensen uitsluiten van je nalatenschap.
 • Je kunt een executeur in je testament opnemen. Deze zorgt ervoor dat jouw laatste wensen worden uitgevoerd. Hij of zij zal jouw nalatenschap behandelen.
 • Je kunt een legaat opnemen. Hierin bepaal jij dat een onderdeel van de erfenis voor een specifiek persoon is.
 • Je kunt een uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee sluit je de partners van je kinderen uit van het nalatenschap. Hierdoor laat je wel een gedeelte van de erfenis na aan je kinderen, maar niet aan hun partners. 

Levenstestament

Stel dat jou iets overkomt waardoor je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen, wie gaat dan jouw zaken regelen? In een levenstestament kun je laten vaststellen wie voor jou beslissingen mag nemen mocht jij zelf niet meer in staat zijn om dit te doen. Je kunt de volgende zaken in een levenstestament opnemen:

 • Je kunt iemand aanstellen die voor jou met een arts overlegt en die beslissingen voor je neemt. Bijvoorbeeld over medicatie, reanimatie en euthanasie. 
 • Je kunt iemand aanstellen die de zorg over je kinderen krijgt.
 • Je kunt iemand aanstellen die je administratie regelt. Hierdoor kunnen je vaste lasten gewoon betaald worden.
 • Als je een eigen bedrijf hebt kun je iemand aanwijzen die de verantwoordelijkheid krijgt voor jouw bedrijf.
 • Als je buitenlands vermogen hebt kun je iemand aanwijzen die de leiding krijgt over dit vermogen.
 • Je kunt je wensen met betrekking tot je eigen vermogen vastleggen. Wil je bijvoorbeeld je schenkingen laten doorlopen? En wat gebeurt er met je huis wanneer je naar een verzorgingstehuis gaat?
 • Je kunt vastleggen wat er met de huwelijkse voorwaarden gebeurt. 

Tarieven Testament en levenstestament

De tarieven voor het opstellen van een testament kunnen behoorlijk verschillen. Het is daarom verstandig om de tarieven van verschillende kantoren met elkaar te vergelijken. Vergelijk hier de tarieven voor het testament en vergelijk hier de tarieven voor een levenstestament.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen nu contact met je op.

Bedankt, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.