vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Waarborgsom

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Bij de aankoop van uw nieuwe droomhuis moet u op veel dingen voorbereid zijn! Dit geldt zowel voor de koper als de verkoper. Om de verkopende partij een financiële zekerheid te geven, bestaat er een waarborgsom. De waarborgsom, die 10% van de koopsom bedraagt, beschermt de verkoper tegen de financiële gevolgen als de koop niet doorgaat. Deze wordt in de koopovereenkomst opgenomen. Wanneer u als kopende partij van de koop afziet, dan heeft de verkoper recht op de waarborgsom.

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om de waarborgsom te betalen.

U betaalt zelf

Heeft u ervoor gekozen om de waarborgsom zelf te betalen? Dan dient u binnen 2 weken de 10% van de koopsom naar de notaris over te schrijven. Pas als de koop is afgerond krijgt u dit bedrag terug gestort. Een voordeel hiervan is dat u geen bankkosten of eventuele schulden hoeft te betalen.

U laat iemand anders betalen

Kan of wilt u het bedrag liever niet zelf betalen? Dan vraagt u een garantstelling aan. Meestal gebeurt dit bij een bank, dit heet dan een bankgarantie. Ook een vriend of familielid kan zich garant stellen. Dit moet wel zwart op wit vastgelegd worden. Zo is het voor alle partijen duidelijk waar het geld vandaan komt en of het om een gift of lening gaat. Als u voor bankgarantie kiest dan zijn hier kosten aan verbonden. De kosten van een bankgarantie zijn 1% van de waarborgsom, met een minimum van €100,-. Als de koop niet doorgaat dan moet u, bovenop de 1% van de waarborgsom, ook de waarborgsom terugbetalen aan de bank. Een voordeel hiervan is dat u niet uw eigen geld hoeft uit te geven.

De goedkoopste notaris voor het opstellen van een koopovereenkomst vindt u via DeGoedKoopsteNotaris.nl.

Bekijk notaristarieven koopovereenkomst »