Als u een vereniging opricht heeft u 2 keuzes. U kunt kiezen voor volledige of beperkte rechtsbevoegdheid. Rechtsbevoegdheid wil zeggen dat de vereniging zelfstandig drager van rechten en verplichtingen is.
Wat is volledige rechtsbevoegdheid?
Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid kan dezelfde rechten hebben en verplichtingen aangaan als iedere burger. Het kan dus registergoederen die bij het Kadaster staan ingeschreven verkrijgen en op naam hebben, geldleningen aangaan en de mogelijkheid om een erfgenaam te zijn. U bent als bestuurder in principe niet aansprakelijk met uw privévermogen voor de verplichtingen.
Bij de oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid heeft u een notaris nodig. De notaris maakt de akte voor de statuten van de vereniging. Wat staat er in de statuten?
Naam en vestigingsplaats
Doel van de vereniging
Verplichtingen van de leden
Wijze waarop de algemene vergadering bijeen wordt geroepen
Regels voor benoeming en ontslag bestuurders
Bestemming van het overschot na ontbinding
Wat is beperkte rechtsbevoegdheid?
Als u de vereniging niet via de notaris opricht, dan heeft u een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Dit brengt een aantal beperkingen met zich mee waar u rekening mee moet houden:
U kan geen registergoederen in eigendom verkrijgen en ook geen erfgenaam zijn. U mag wel legaten aanvaarden.
De bestuurders zijn naast de vereniging persoonlijk voor schulden aansprakelijk
Uw aansprakelijkheid als bestuurder kunt u wel inperken door de vereniging in te schrijven in het Handelsregister.
Notarissen vergelijken
Wilt u een vereniging oprichten met volledige rechtsbevoegdheid? Dan heeft u een notaris nodig. Vergelijk dan snel de notaristarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl en vraag direct gratis offertes aan. Op deze manier vergelijkt u het beste de notarissen bij u in de buurt.