Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Haags Erfrechtverdrag

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

De regels van het Haags Erfrechtverdrag geven aan welk recht van toepassing is bij het overlijden van een Nederlandse staatsburger in het buitenland. Dit kan de Nederlandse wetgeving zijn of de wetgeving van het land van overlijden. Woont u zelf in het buitenland? Dan kunt u in u testament laten opnemen welke wetgeving er geldt wanneer u komt te overlijden.

Hoe werkt het Haags Erfrechtverdrag?

Als er geen testament is opgesteld, wordt er gekeken naar het Haags Erfrechtverdrag. In het verdrag staat welke wetgeving er gehandhaafd dient te worden bij het geval van overlijden. Het verdrag kent drie hoofdregels:

  1. Als de overledene naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van het land waar hij is overleden heeft, geldt de lokale wetgeving.
  2. Als de overledene enkel de Nederlandse nationaliteit heeft en hij op het moment van overlijden korter dan vijf jaar woonachtig was in het buitenland, geldt de Nederlands wetgeving.
  3. Als de overledene enkel de Nederlandse nationaliteit heeft en hij op het moment van overlijden langer dan vijf jaar woonachtig was in het buitenland, geldt de lokale wetgeving. 

De wetgeving bepaalt wie er erfgenamen zijn en hoe de erfenis verdeeld moet worden onder de erfgenamen. Het erfrecht verschilt per land. Het is daarom verstandig om een testament op te stellen. U kunt dan zelf bepalen welke wetgeving er geldt en wie u erfgenamen zijn.

Tip!

Wilt u binnenkort een testament gaan laten opstellen? Vergelijk dan eerst de tarieven van verschillende kantoren en vraag gratis offertes aan.

Vergelijk notaristarieven testament »