Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Scheiding van tafel en bed

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Uit elkaar, maar toch getrouwd blijven? Bij een scheiding van tafel en bed blijft u voor de wet getrouwd, maar leeft u niet meer samen. U kiest er voor om geen tafel en bed meer met elkaar te delen. U houdt nog wel de onderhoudsplicht die u in het huwelijk ook had. Van tafel en bed scheiden kan alleen als u getrouwd bent, bij een geregistreerd partnerschap is dit niet mogelijk. 

Waarom een scheiding van tafel en bed?

Sinds 2001 zijn echtgenoten niet meer verplicht om samen te wonen, hierdoor wordt een scheiding van tafel en bed steeds minder gebruikt. Maar voorheen was dit de manier om wel getrouwd te blijven, maar niet samen te hoeven wonen. 

Tegenwoordig wordt er vaak vanuit praktisch oogpunt gekozen voor deze scheidingsvorm, als uw financiële situatie het bijvoorbeeld niet toe laat. Ook geloofsovertuiging kan een goede reden zijn om te kiezen voor scheiding van tafel en bed.

Hoe werkt het?

Ondanks dat het geen officiële scheiding betreft, is de procedure wel bijna hetzelfde. Er moet een advocaat ingeschakeld worden. De advocaat dient vervolgens een verzoek in bij de rechtbank. Zijn er minderjarige kinderen? Dan moet hier, net als bij een gewone scheiding, een ouderschapsplan voor opgemaakt worden. Ook uw gezamenlijke bezittingen en vermogen moeten verdeeld worden. 

Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, dan wordt dit omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Hierna heeft u allebei uw eigen vermogen en schulden.

Ontbinden van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Na drie jaar scheiding van tafel en bed, kunt u er voor kiezen alsnog een echtscheiding aan te vragen. Het huwelijk wordt dan definitief beëindigd. Pas na een echtscheiding na scheiding van tafel en bed, kunt u met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Notariskosten akte van verdeling

Als u uit elkaar gaat en samen een huis bezit, heeft u een notaris nodig. De notaris maakt de akte op waarin u uw huis en gezamenlijke bezittingen verdeeld. De notariskosten voor een akte van verdeling kunnen verschillen tussen de € 540,- en € 1395,-. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de tarieven vergelijken en gratis offertes aanvragen.

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »