Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Hypotheek en notaris

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Voor de koop van een huis hebben de meeste mensen een hypotheek nodig om het te financieren. Het huis is het onderpand van de lening bij de bank. Om de woning officieel over te dragen moet u naar de notaris. Wat regelt de notaris in dat geval precies voor u?

Financiering van uw huis

Voor de financiering van uw huis kun u ervoor kiezen om een hypotheek te nemen. Een huis kunt u ook financieren uit eigen middelen. Uw ouders kunnen daarbij een handje helpen, want zij mogen eenmalig gebruik maken van de vrijstelling voor financiering. Het kind moet tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de eenmalige vrijstelling van €53.016. Het is wettelijk bepaald dat u deze schenking moet gebruiken voor de financiering van de eigen woning of voor de kosten die daarna zijn gemaakt. 

Akkoord van de geldverstrekker

Zodra u een akkoord hebt gekregen van de geldverstrekker voor de hypotheek worden alle documenten naar de notaris gestuurd. Een notaris zorgt ervoor dat de hypotheek en de woning op uw naam worden gezet. Neemt u een extra of nieuwe hypotheek dan heeft u alleen een hypotheekakte nodig. Koopt u een ander huis dan heeft u daarbij ook een leveringsakte nodig, die zorgt ervoor dat het huis op uw naam wordt gezet. 

Wie kiest de notaris?

Bij een bestaand huis koopt u meestal 'kosten koper'. Dit betekent dat de koper alle kosten betaalt van de notaris. De koper mag dan ook de notaris kiezen die nodig is voor de eventuele hypotheek- en leveringsakte. Bij een nieuwbouwhuis kiest de verkoper de notaris, omdat de verkoper de notariskosten betaalt.

Notaris vergelijken

Heeft u een hypotheek- en leveringsakte nodig? Vergelijk op DeGoedkoopsteNotaris.nl de tarieven van de verschillende notarisakantoren. Vraag direct bij meerdere notarissen een offerte op en deze nemen contact met u op. 

Bekijk notaristarieven hypotheekakte »