vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Gezag aanvragen

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Gezag aanvragen voor uw kind gebeurt bij de rechtbank. Indien u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, is er bij de geboorte van uw kind niet automatisch sprake van ouderlijk gezag. U zult eerst uw kind moeten erkennen voordat u gezag kunt aanvragen. 

Waarom gezag aanvragen?

Indien u en u partner kinderen hebben, maar niet het gezag over uw kinderen heeft dan kan het zo zijn dat u uw kinderen niet meer mag zien wanneer u uit elkaar gaan. Ook heeft u dan niet het recht om uw eigen kind op te voeden. Erkenning van een kind is niet genoeg en een samenlevingscontract tussen beide partners ook niet.

Voorwaarden bij het aanvragen

- Het aanvragen van gezag doet u samen
- Een van u beide heeft al gezag
- U bent niet getrouwd met elkaar of heeft een geregistreerd partnerschap.
- Het kind is erkend door de vader
- Het kind is geboren

Hoe vraagt u gezag aan?

Gezag moet schriftelijk aangevraagd worden bij de rechtbank in uw regio. Op de website van de rechtbank kunt u een verzoekformulier printen. Dit formulier stuurt u na invullen en ondertekening naar de rechtbank.

TIP: Ga naar de notaris!

Aangezien u de zaken rondom uw kinderen goed aan het regelen bent, doet u er verstandig aan om ook naar de notaris te gaan en het voogdijschap te regelen. Wanneer u en uw partner iets overkomt, wordt het ouderlijk gezag overgenomen door de voogd of voogden die u zelf hebt aangewezen. Er komt dan geen rechter aan te pas, die anders zou beslissen wie de voogd van uw kinderen wordt.

Op onze website vind u de beste en goedkoopste notarissen in de buurt. Een notaris kan voor u de voogdij laten opnemen in uw testament. Daarbij kan een notaris deskundig advies geven.

Bekijk notaristarieven opstellen testament »