Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Trouwen of geregistreerd partnerschap in 2020? Maakt het nog uit?

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Gaan u trouwen of kiest u voor een geregistreerd partnerschap?
Wat is het verschil?

Tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap bestaan geen juridische verschillen. De wettelijke afspraken zijn dus allemaal hetzelfde. Bij trouwen stelt u huwelijkse voorwaarden op en bij een geregistreerd partnerschap zijn dat partnerschapsvoorwaarden.  
Sinds 1 januari 2018 is vastgelegd dat bezittingen en schulden vòòr het tekenen van de voorwaarden niet van jullie samen zijn. U trouwt namelijk niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen.  Wilt u hiervan afwijken dan is goed om een bezoek aan de notaris te brengen. 

Bekijk hier alle nieuwe regels voor trouwen en geregistreerd partnerschap. 

Kosten notaris voor geregistreerd partnerschap?

Voor het opstellen van de partnerschapsvoorwaarden rekent de notaris een honorarium. Daarnaast moet u bij sommige gemeenten de registratie betalen. Het tarief hiervoor verschilt per gemeente. Vergelijk hier de notaristarieven voor een geregistreerd partnerschap.

Een geregistreerd partnerschap kunt u beëindigen ofwel ontbinden bij de notaris. Behalve als u een geregistreerd partnerschap hebt met minderjarige kinderen, dan moet u naar de rechter.Voor het beëindigen van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. 

Trouwen of registreren? Twijfelt u?

Twijfelt u of u wilt trouwen of registreren? Dan is een samenlevingscontract misschien iets voor u. Een samenlevingscontract stelt u eveneens op bij de notaris en hierin maakt u afspraken over bijvoorbeeld bezittingen en financiën. Wilt u meer regelen dan alleen de verdeling van bezittingen dan is een geregistreerd partnerschap of trouwen een stap dichterbij.

Vergelijk notarissen op prijs

De partnerschapsvoorwaarden, huwelijkse voorwaarden of als u een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen regelt u bij de notaris.
De tarieven van de notaris lopen enorm uiteen dus vergelijken loont. Vergelijk, kies, bespaar!

Bespaar op de notaris »