Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Erkenning van een kind

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Uw kind is geboren en nu wilt u het erkennen. Waar moet u dan naartoe? De aangifte van een erkenning van een kind kan in elke gemeente van Nederland. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • U bent 16 jaar of ouder
  • U kunt een kind niet erkennen als u niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat u een bloedverwant van de moeder bent.
  • Er mogen niet al 2 ouders zijn. Is het kind bijvoorbeeld geadopteerd door de mannelijke partner van de moeder? Dan kan de biologische vader het kind niet meer erkennen.
  • Als u onder curatele staat op grond van u lichamelijke of geestelijke toestand, heeft u eerst toestemming van de kantonrechter nodig.

Wanneer kunt u uw kind erkennen?

Als een man getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, bent u automatisch de vader. In andere gevallen kunt u het kind erkennen. Ook duomoeders kunnen een kind erkennen. Er zijn verschillende momenten waarop u uw kind kan erkennen:

  • U kunt uw kind erkennen tijdens de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. In elke gemeente van Nederland kunt u het kind erkennen. Als de moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor de erkenning geven. Is de moeder zwanger van een meerling? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen waarvan de partner op dat moment zwanger is. 
  • U kunt uw kind erkennen tijdens de aangifte van geboorte. Als uw partner niet meekomt dan moet zij/hij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven. 
  • Als het kind ouder is of zelf meerderjarig is het nog steeds mogelijk om uw kind te erkennen. Vanaf 12 jaar heeft u hier schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Als uw kind 16 jaar oud is dan is er alleen toestemming nodig van het kind.

Als u voor de geboorte een erkenning heeft gedaan moet u bij aangifte van geboorte de erkenningsakte meenemen. Als bij de erkenning voor de geboorte is vastgesteld welke achternaam het kind krijgt moet u de akte van naamkeuze meenemen.

Notarissen vergelijken

Wilt u de toekomst van uw kind vast leggen? Daar kunt u voor zorgen door een testament op te laten stellen. Hier heeft u een notaris bij nodig. Vergelijk dan snel en vraag gratis offertes aan bij notarissen bij u in de buurt. 

Bekijk notaristarieven opstellen testament »