Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons

Uitsluitingsclausule

Een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat de zogenoemde koude kant geen aanspraak kan maken op je erfenis of schenkingen. Wanneer je erfgenamen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap hebben zonder partnervoorwaarden, worden alle bezittingen en schulden met elkaar gedeeld. Dat betekent dat de partner van jouw kind recht heeft op de helft van een schenking of erfenis bij een scheiding.

Hoe voorkom ik dit?

Om dit te voorkomen, kun je een uitsluitingsclausule op laten nemen in je testament of in een schenkingsakte. Deze clausule zorgt ervoor dat alles wat voor je kind is bedoeld ook van je kind blijft. Naast het gezamenlijk vermogen dat je kind heeft met een partner, ontstaat er door een uitsluiting een vermogen dat alleen van je kind is. Dat zijn de erfenis en schenkingen. Dit privévermogen (erfenis en schenkingen) mag je kind voor zichzelf houden bij een scheiding. Voor iedere schenking die je doet, moet een uitsluitingsclausule worden opgenomen in de schenkingsakte.

Andere mogelijkheden voor uitsluiting

Een uitsluitingsclausule is niet nodig wanneer je kind huwelijkse voorwaarden voor of na het huwelijk laat opstellen bij de notaris of partnervoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap. In deze voorwaarden legt je kind en zijn of haar partner de verdeling van bezittingen en schulden vast. Zo kunnen zij bepalen dat een erfenis en een schenking niet gedeeld worden met een partner.

Bespaar op je kosten voor een uitsluitingsclausule

De goedkoopste notaris voor iedere akte vind je eenvoudig door te vergelijken op deGoedKoopsteNotaris.nl. Er bestaan grote prijsverschillen tussen de verschillende notarissen. Daarom kun je bij ons alle tarieven vergelijken en gratis offertes aanvragen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344