Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Huwelijkse voorwaarden

Je trouwt per 1 januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Maar je hebt natuurlijk een vrije keus in wat je graag wilt delen met je partner. Je kunt huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris. Je legt dan vast welke bezittingen van wie zijn en wat er gedeeld wordt. Dit kan gaan om de meubels in je huis, maar ook om de verdeling van de kosten van het huishouden.

Voordelen huwelijkse voorwaarden

Het kan ongezellig en zelfs wat gierig klinken, maar huwelijkse voorwaarden kunnen jou uiteindelijk veel bescherming bieden. In gemeenschap van goederen deel je namelijk winst, maar ook de schulden. En stel, jouw aanstaande heeft een eigen bedrijf, dan is het zo gek nog niet om over deze voorwaarden na te denken. Als het ooit niet goed gaat met het bedrijf dan zijn zowel jij als je partner aansprakelijk. Deze voorwaarden beschermen je tegen dat soort situaties. Als je de voorwaarden laat opmaken kun je precies aangeven wat jullie wel en niet willen delen. Het is dus niet: we delen alles of niets, je kunt daarin veel meer nuances kiezen. De voorwaarden worden vaak vastgelegd voordat een stel gaat trouwen, maar het is mogelijk om het later te wijzigen of op te heffen. Dit heeft alleen behoorlijk wat voeten in de aarde. 

Redenen voor huwelijkse voorwaarden

De volgende drie redenen komen het vaakst voor:

  • Als er veel geld in het spel is en jullie besloten hebben dat één van jullie meer recht heeft op het geld. Bijvoorbeeld doordat het geld geërfd is of doordat de ander meer verdient.
  • Als je een huis koopt, maar je liever hebt dat het huis eigendom van één van jullie is.
  • Wanneer één van jullie een eigen bedrijf  heeft of start. Een bedrijf neemt veel financiële risico’s met zich mee. Hiermee bescherm je je partner tegen mogelijke schulden.

Tips

Heb je trouwplannen? Dan hebben we nog een paar tips:

  • Overleg voor je gaat trouwen goed of je onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen wil trouwen. De aanpassing kan later nog gemaakt worden, maar daar komt veel werk bij kijken. Achteraf wijzigen is niet zomaar geregeld.
  • Check iedere paar jaar of je nog achter je opgestelde voorwaarden staat en of alles nog klopt. Vooral als één van jullie een bedrijf is gestart of een grote erfenis heeft ontvangen, is het verstandig om de voorwaarden nog eens door te nemen.
  • Leg in heldere en begrijpelijke taal uit hoe je het gezamenlijk vermogen wil verdelen na een eventuele scheiding. Dit voorkomt veel gedoe. Hetzelfde geldt voor het registeren van de verdeling van de spullen. Wat is van wie? Het kost veel tijd om het vast te leggen, maar indien het niet geregistreerd staat, beslist de rechter na een scheiding wat naar wie gaat.

Notarissen vergelijken

Eén op de vier Nederlandse getrouwde stellen kiest voor de bescherming van huwelijkse voorwaarden. Om dit te vast te leggen moet je naar de notaris. De notaris kan per situatie advies geven. De prijzen van het opstellen van de voorwaarden kunnen erg uit een lopen. Waar de ene notaris 461 euro vraagt, vraagt de ander 1227 euro. Die verschillen liegen er niet om. Het is daarom verstandig om de prijzen van de notaris te vergelijken. Zo vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344