Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Huwelijkse voorwaarden

Leestijd
5 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Het huwelijk is een belangrijke moment in het leven van een stel. Naast de romantiek en het delen van een leven samen, brengt een huwelijk ook een aantal juridische implicaties met zich mee. Hoewel veel mensen ervan uitgaan dat ze automatisch onder het wettelijke stelsel van gemeenschap van goederen vallen, is het mogelijk om deze standaardregeling te wijzigen door middel van huwelijkse voorwaarden. Bij deGoedkoopsteNotaris.nl leggen wij u graag uit waar u op juridisch en financieel vlak rekening mee moet houden als u in het huwelijksbootje stapt en trouwt met huwelijkse voorwaarden.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn juridische afspraken die door een stel worden gemaakt om de vermogensrechtelijke verhoudingen binnen hun huwelijk te regelen. Ze bepalen hoe eigendommen en schulden worden verdeeld in geval van een echtscheiding, overlijden of andere gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de financiële situatie van het paar. Het is verstandig om na te gaan wat u beiden aan vermogen heeft. Denk hierbij aan spaargeld, bezittingen, een eigen huis en eventuele schulden. Met huwelijkse voorwaarden legt u vast of u dit deelt, of het van de oorspronkelijke eigenaar blijft of dat u een regeling hier tussenin treft. Ook kunt u een inventarisatie maken van eventuele pensioenregelingen en levensverzekeringen. Een notaris kan hierin adviseren, maar een goede eigen voorbereiding kan flink tijd besparen bij de notaris. Bovendien scheelt het enorm veel geld, moeite en energie indien u onverhoopt gaat scheiden. 

Kortom, huwelijkse voorwaarden zijn een belangrijk middel om zowel tijdens als na het huwelijk financiële zekerheid te waarborgen. Het stellen van deze voorwaarden kan helpen om onzekerheden omtrent vermogen en schulden weg te nemen en zorgt voor duidelijkheid over de financiële positie van beide partners. Daarnaast bieden huwelijkse voorwaarden meer vrijheid en flexibiliteit in het regelen van de financiële situatie binnen het huwelijk. Het is echter wel van belang om realistisch te blijven en rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van beide partners. 

Als u de keuze hebt gemaakt onder welke huwelijksvormen u wilt trouwen, moeten er nog andere zaken geregeld worden:

  • Meld uw huwelijk bij de gemeente. Dit moet minstens twee weken voor de trouwdatum zijn in de gemeente waarin u gaat trouwen.
  • U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen aanmelden, minimaal twee weken van tevoren. De getuigen moeten boven de 18 jaar zijn.
  • Een religieus huwelijk kan pas plaatsvinden na het afsluiten van het burgerlijk huwelijk.

Waarom huwelijkse voorwaarden?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden veel voordelen bieden. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom koppels ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen:

  1. Bescherming van persoonlijke eigendommen: 
    Wanneer een van beide partners voor het huwelijk al bepaalde eigendommen bezit, zoals een huis, bedrijf of erfenis, kunnen huwelijkse voorwaarden ervoor zorgen dat deze eigendommen buiten de gemeenschappelijke boedel vallen en dus niet verdeeld hoeven te worden bij een scheiding.

  2. Financiële verplichtingen: 
    Huwelijkse voorwaarden zorgen voor duidelijke afspraken over financiële verantwoordelijkheden binnen het huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat elke partner verantwoordelijk blijft voor zijn of haar eigen schulden die vóór het huwelijk zijn ontstaan.

  3. Voorkomen van conflicten: 
    Door vooraf de financiële afspraken vast te leggen, kunnen potentiële conflicten en onduidelijkheden verminderd of voorkomen worden. Het opstellen van duidelijke regels kan helpen om de verwachtingen van beide partners te definiëren en zo onzekerheden te minimaliseren.

  4. Flexibiliteit en maatwerk: 
    Huwelijkse voorwaarden bieden een grote mate van flexibiliteit. Stellen kunnen afspraken maken die specifiek zijn afgestemd op hun situatie en behoeften. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de verdeling van eigendommen, vermogensgroei en andere aspecten.

Wat zijn de nadelen van huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden brengen ook enkele potentiële nadelen waarmee stellen rekening moeten houden. Hier zijn enkele van de mogelijke nadelen van huwelijkse voorwaarden:

  1. Complexiteit en kosten: 
    Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan een ingewikkeld proces zijn wat wellicht een notaris vereist. Dit kan leiden tot extra kosten. Daarnaast kunnen de kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de afspraken en de tijd die nodig is om de voorwaarden op te stellen.
  2. Beperkingen op de vermogensgroei
    Huwelijkse voorwaarden kunnen bepaalde beperkingen opleggen op het gebied van de vermogensgroei van beide partners tijdens het huwelijk. Bijvoorbeeld, als een van beide partners aanzienlijk meer vermogen vergaart dan de ander, kunnen de voorwaarden regelen dat dit vermogen niet wordt gedeeld bij een echtscheiding. Dit kan leiden tot ongelijkheid in de verdeling van activa en kan als onrechtvaardig worden ervaren.
  3. Onverwachte veranderingen in omstandigheden: 
    Huwelijkse voorwaarden worden vaak opgesteld op basis van de huidige situatie en de verwachtingen van het paar. Alleen kunnen deze verwachtingen aanzienlijk veranderen. Bijvoorbeeld, als een van beide partners zijn carrière opgeeft om voor kinderen te zorgen, kan dit van invloed zijn op de financiële situatie. Het kan moeilijk zijn om in huwelijkse voorwaarden rekening te houden met alle mogelijke toekomstige veranderingen.

Kosten huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunt u door een notaris laten opstellen. Deze kosten kunnen verschillen per notaris. Via onze eenvoudige vergelijkingsdienst kunt u gemakkelijk notarissen vergelijken op prijs, plaats en service om tot de goedkoopste prijs te komen. 

Wanneer mag je trouwen en huwelijkse voorwaarden opstellen?

U mag trouwen wanneer u en uw partner aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U en uw verloofde moeten beiden boven de 18 jaar zijn.
  • Als u onder curatele staat heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
  • In Nederland kunt u maar met één persoon getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Met een familie mag u niet trouwen (broer/zus, een van uw (groot-)ouders of kleinkind) Voldoet u niet aan alle eisen om te kunnen trouwen? Het is dan alsnog mogelijk om te trouwen, maar daarvoor heeft u toestemming nodig van de minister van Veiligheid en Justitie.

Waar worden de huwelijkse voorwaarden geregistreerd? 

De opgemaakte huwelijkse voorwaarden kunt u registeren in het Huwelijksgoederenregister. Zo kunt u altijd informatie opvragen over uw gemaakte afspraken. Hetzelfde geldt voor partnerschapsvoorwaarden. Ook notarissen, schuldeisers zoals deurwaarders en de Belastingdienst kunnen hier informatie opvragen, zodat ze kunnen zien onder welke voorwaarden u bent getrouwd.

Wat zijn de verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en geregistreerd partnerschap?

Bij een huwelijk stelt u huwelijkse voorwaarden op, bij een geregistreerd partnerschap zijn dat partnerschapsvoorwaarden. Juridisch gezien zijn er weinig verschillen. Het grootste verschil is dat u naar de rechter moet als u wilt scheiden. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan bij de notaris. Twijfelt u? U kunt ook nadenken over een samenlevingscontract. Wij leggen u bij deGoedkoopsteNotaris.nl graag de verschillen uit tussen trouwen en een samenlevingscontract.

Huwelijkse voorwaarden beëindigen of scheiden

Als u uw huwelijkse voorwaarden wilt beëindigen, dan veranderen deze automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij zijn alleen de gezamenlijke bezittingen die u voor en na het huwelijk had, van u samen. Hiervoor kunt u terecht bij de notaris. Wilt u scheiden, dan eindigen de huwelijkse voorwaarden automatisch. Scheiden kan alleen via een rechter. U hoeft niet naar een notaris.

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »