Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Algemeen

Wat je moet weten over de notaris en corona

Leestijd
4 minuten

Categorie
Algemeen

Zoek Notarissen »

Men kan er niet meer omheen: corona verspreid zich razendsnel door Nederland. Alle facetten van het dagelijks leven worden er door beïnvloed. Mensen werken thuis, publieke ruimtes worden gesloten en de zorgsector draait overuren. Ook bij de notaris gaat alles anders dan anders.

Maar, wat als u juist nu op het punt stond om een huis te kopen? Of als u net de intentie had om een testament op te stellen? Sommige zaken kunt u uitstellen, maar andere zaken hebben wellicht toch enige tijdsdruk. Hieronder beantwoorden we daarom een aantal vragen die opkomen in de tijden van corona.

Kan ik nog gewoon naar de notaris?

De (kandidaat) notaris staat op het lijstje met vitale beroepen. Notarissen hebben van de wetgever een ministerieplicht gekregen. Dit houdt in dat zij verplicht zijn diensten te verlenen. U kunt dus nog gewoon nog naar de notaris. Houdt hierbij echter wel rekening met de richtlijnen van het RIVM: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd contact. Kan uw afspraak ook even wachten, dan heeft dit de voorkeur.

Hoe werken notarissen in tijden van corona?

Zo min mogelijk op kantoor

Veel notariskantoren geven aan zo weinig mogelijk mensen tegelijk op kantoor te willen. Dit betekent dat veel notarissen de komende weken vanuit huis werken. Hiernaast wordt zoveel mogelijk gewerkt met volmachten. Hierdoor hoeft bij de koop van een huis bijvoorbeeld de verkoper en de makelaar niet aanwezig te zijn. Ook mogen mensen alleen naar het kantoor komen indien noodzakelijk. Alleen de personen die moeten tekenen, worden zo snel mogelijk geholpen.

Maatregelen op kantoor

Voor veel akten is het noodzakelijk dat men naar het notariskantoor komt om te tekenen. Daarom hebben de notarissen het kantoor ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Zo is de kamer waar men moet tekenen zo ingericht dat er een afstand kan worden bewaard van 1,5 meter. Verder nemen kantoren maatregelen als papieren handdoekjes in de WC, handen wassen bij aanvang, het niet hergebruiken van balpennen en een maximaal aantal personen op kantoor of in een kamer. Ook geldt bij vrijwel elke notaris de regel: vertoont u symptomen van het coronavirus. Blijf dan ten alle tijde thuis!

Kan ik skypen of videobellen met de notaris?

Jazeker. Veel notarissen geven aan het contact met klanten zo veel mogelijk via de telefoon of online plaats te laten vinden. Zo worden de voorbesprekingen vaak via de telefoon gedaan, of worden middelen als Skype, Facetime en Watsappbellen ingezet. Zo worden de contactmomenten zo veel mogelijk beperkt. 

Hoe de notaris dit aanpakt verschilt per kantoor. Sommige notarissen doen bijna het gehele proces online of via de telefoon. Ze vragen klanten slechts een kort moment op kantoor te verschijnen voor het zetten van de handtekening. Andere kantoren doen alleen de voorbespreking via een medium. Ze laten klanten dan wel langskomen voor een volledige tweede afspraak, inclusief het tekenen en de belehrung: de plicht van de notaris te controleren of de klant daadwerkelijk tekent voor wat hij wil. Wilt u weten hoe het bij uw notaris is geregeld? Dan raden wij u aan om rechtstreeks contact met hen op te nemen.

Hoe maak ik een testament in tijden van corona?

Of het nu handig is om een testament op te stellen hangt af van uw situatie. Denkt u hier al langer over na maar heeft het geen haast? Dan geldt ook hier het advies van de Rijksoverheid. 

Als het opmaken van het testament niet kan wachten kunt u hiervoor gewoon naar de notaris. Een deel van de afspraak zal via de telefoon of online plaatsvinden. Bent u door omstandigheden, of omdat u tot de risicogroep behoort niet in staat naar het kantoor te komen? Neem dan contact op met uw notaris.

Hoe zit het met een huis kopen en de notaris in tijden van corona?

Staat u op het punt een nieuw huis te kopen? Notarissen gaan gewoon door met het verstrekken van akten rondom de koop en verkoop van huizen. Dit gaat wel iets anders dan normaal. De makelaar en de verkoper hoeven niet meer naar het notariskantoor te komen voor de overdracht. In plaats hiervan wordt gebruik gemaakt van volmachten van hun kant. Zo hoeft alleen de koper naar het kantoor te komen om te tekenen. Zo wordt zo veel mogelijk contact beperkt. 

De goedkoopste notaris en corona

U kunt nog steeds eenvoudig offertes aanvragen via degoedkoopstenotaris.nl. Hier ontdekt u snel welke notarissen er in uw omgeving beschikbaar zijn. Doordat veel medewerkers van notariskantoren momenteel ook vanuit huis werken, kan de reactietermijn echter iets langer zijn dan u gewend bent. We vragen hiervoor uw begrip.

Zoek naar een goedkope notaris »