Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Wat is een aflosnota?

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Heeft u plannen om uw hypotheek over te sluiten, af te lossen of uw huis te verkopen? Dan heeft u een aflosnota nodig. In deze nota staat informatie over je resterende hypotheekschuld en de eventuele boeterente. Als u uw hypotheek aflost voordat de rentevaste periode is verlopen, krijg te maken met een boeterente.

Pro forma en Finale

Er zijn twee verschillende vormen van aflosnota’s: een pro forma aflosnota en een finale aflosnota. 

De pro forma aflosnota kunt u zelf bij de geldverstrekker opvragen. Hierin staat informatie over uw resterende hypotheekschuld en de eventuele boeterente. Het is verstandig om dit overzicht eerst met uw eigen overzichten te vergelijken. Als er iets niet klopt, neem dan eerst contact op met de bank voordat u verder gaat.

De pro forma aflosnota geeft u aan de notaris. Deze vraagt vervolgens de finale aflosnota aan bij de geldverstrekker. De finale aflosnota is nodig om de hypotheek over te sluiten of af te lossen. De aanvraag voor een finale aflosnota kan alleen door de notaris worden gedaan.

Aanvraag aflosnota

De finale aflosnota moet uiterlijk één week, maar niet eerder dan twee maanden, voor de datum van aflossen bij de geldverstrekker door de notaris worden ingediend. Ondanks dat dit nog één week van te voren kan, raden wij u aan dit eerder te doen. De geldverstrekkers zijn namelijk vaak lang bezig met het verwerken. 

Oversluiten?

Bent u van plan om uw hypotheek over te sluiten? Dan moet de oude hypotheek uit het kadaster gehaald worden en de nieuwe hier weer ingeschreven worden. Voor het uitschrijven van het kadaster maakt de notaris een royementsakte op. Ook wordt er een nieuwe hypotheekakte opgemaakt. De notaris maakt de afspraken voor het ondertekenen van de aktes. Dit kan pas als alle hypotheekstukken, van uzelf en van de bank, bij de notaris binnen zijn. Ook hierbij is het belangrijk om dit op tijd te regelen. Sommige banken hebben namelijk meer dan een maand de tijd nodig om alles te verwerken. Of de oude hypotheek nog afgelost moet worden, speelt hier ook in mee. 

Neem tijdig een notaris in dienst, zo heeft u alles op tijd geregeld en vermijd u onnodige stress. Een voordelige notaris die u hierbij kan helpen vind u via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Is uw hypotheek oversluiten voordelig voor u? Lees het in ons blogbericht

Bekijk notaristarieven oversluiten hypotheek »