Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Nieuwe hypotheek regels

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Nieuwe hypotheekregels

In januari 2013 zijn er nieuwe, strengere hypotheekregels opgesteld. Misschien vond u het al streng genoeg, maar er komen jaarlijks nog te veel mensen in de financiële problemen doordat de hypotheeklasten te hoog liggen. De overheid wil graag dat er minder woningbezitters in de financiële problemen komen. Daarom verandert er ook weer het een en ander dit jaar. We hebben de veranderingen voor u op een rijtje gezet. 

Veranderingen hypotheekregels per 1 juli 2015

Per 1 juli van dit jaar worden er weer de nodige veranderingen doorgevoerd. Allereerst gaat de hypotheekprijs, afhankelijk van u inkomen, omlaag. Is uw hypotheekrente onder de 3,5%? Dan krijg je vanaf 1 juli een lagere maximale hypotheek. Daarnaast verandert de Nationale Hypotheek Garantie. Met een Nationale Hypotheek Garantie wordt er een hypotheek op ‘maat gemaakt’ zodat de hypotheeklasten reëel zijn en niet te hoog liggen. De kostengrens voor een hypotheek met NHG lag eerst op 265.000 euro, maar per 1 juli 2015 mag uw maximale hypotheek, met NHG, nog maar 245.000 euro zijn.

Hypotheekrente aftrek

 Sinds 1 januari 2013 krijgt u alleen nog hypotheekrenteaftrek als de hypotheek in de looptijd volledig annuïtair of lineair wordt afgelost. Dat wil zeggen: u mag uw hypotheekrente van uw bruto inkomen aftrekken als u maandelijks een vast bedrag aflost. Dit geldt vooralsnog alleen voor ‘nieuwe hypotheken’. Nieuwe hypotheken zijn de hypotheken die na 1 januari 2013 vastgelegd zijn bij de notaris. De maximale aflosperiode met renteaftrek verandert niet; die blijft 30 jaar.  Het bedrag dat u van uw bruto inkomen af kunt trekken wordt sinds 2014 langzaamaan omlaag gebracht. Het tarief van de vierde schijf, oftewel van 52%, wordt stapsgewijs verlaagd naar de 3e schijf (38%). Ieder jaar gaat er 0,5% procent van het tarief af. Het duurt dus 28 jaar voordat het niveau van 38% is bereikt. Dit jaar daalt het tarief van 51,5% naar 51,0%.

Versoepelde hypotheekregels voor starters

Komt u net kijken op de woningmarkt en lijkt uw droomhuis onbereikbaar? Indien u de komende tijd salarisverhoging verwacht, is er goed nieuws voor u! Sinds januari 2013 kan u als starter namelijk een hogere hypotheek krijgen als er uitzicht is op een hoger inkomen. Op deze manier hebben starters meer kansen en mogelijkheden om een huis te kopen. Het is wel noodzakelijk dat u hier bewijsmateriaal van heeft.

Heeft u vragen over een hypotheek? Of gaat u een huis kopen? Een notaris kan u helpen. Let wel op, want notarissen mogen hun eigen prijzen bepalen. Daardoor kunnen de prijzen van hypotheekaktes verschillen van 369 tot 976 euro. Vergelijk daarom de prijzen van notarissen en vind de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »