Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Hypotheekrecht

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Als u uw droomhuis heeft gevonden sluit u in de meeste gevallen een lening bij de bank af om het huis te kunnen kopen. Met het afsluiten van de hypotheek geeft u de bank het recht van hypotheek. Kort gezegd betekent dat, dat het huis als onderpand dient om de geldverstrekker zekerheid te bieden dat hij het geleende geld weer van u terug krijgt. Als u niet tijdig aan de betalingsverplichtingen voldoet mag de bank uw woning verkopen.

Vastleggen recht van hypotheek

Het recht van hypotheek moet officieel vast gelegd worden:

  • De notaris dient het hypotheekrecht in een akte vast te leggen.
  • Deze akte moet worden ingeschreven in de registers van het Kadaster. 

De akte wordt ingeschreven in het Kadaster om ervoor te zorgen dat eventuele andere financiers op de hoogte zijn van het feit dat er een hypotheekrecht is gevestigd op het onderpand.

Kosten hypotheekrecht

De kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek zijn voor uw rekening, zo ook de kosten voor het vastleggen van het hypotheekrecht. Deze kosten zijn echter wel eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek aflossen

Wilt u binnenkort uw hypotheek volledig aflossen? Dat betekent niet automatisch dat er geen hypotheekrecht meer op uw huis zit. Dat recht moet door de notaris apart worden doorgehaald in het kadaster. De notaris zal hiervoor een royementsakte opstellen.
U kan wachten met het doorhalen van het hypotheekrecht totdat u het huis verkoopt. De doorhaling wordt dan geregeld door de notaris die gekozen is door de koper. Een andere optie is het zelf regelen van het doorhalen van uw hypotheek. Het voordeel hiervan is dat u zelf de goedkoopste notaris uit kan zoeken. En dat kan al gauw een paar honderd euro schelen.

Bekijk notaristarieven royementsakte »