Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Erfenis weigeren

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Als u een erfenis weigert of verwerpt dan bent u geen erfgenaam meer.  Lees meer over 'een erfenis weigeren'

In de praktijk betekent dit dat u niet opdraait voor de eventuele schulden van de overledene. Echter u  deelt dan ook niet mee in de erfenis als blijkt dat de overledene een groot vermogen nalaat.

Waarom erfenis verwerpen of weigeren?
De verwerping kan om financiële redenen worden gedaan. Er zijn bijvoorbeeld erg veel schulden. Maar u kunt een erfenis ook om emotionele redenen verwerpen. Misschien had u een slechte verstandhouding met de overledene, en vindt u het moeilijk om na zijn overlijden geconfronteerd te worden met zijn bezittingen en schulden.

Erfenis verwerpen regelen

Voor het verwerpen van een nalatenschap kunt u terecht bij een notaris. Deze stuurt de benodigde gegevens en papieren aan de rechtbank toe, zodat een akte van verwerping kan worden opgesteld. De notaris brengt hiervoor in rekening brengen, naast het griffierecht van de rechtbank.

Het is ook mogelijk om zonder tussenkomst van een notaris een nalatenschap te verwerpen. U gaat dan zelf naar de rechtbank om een akte van verwerping op te laten stellen. Hierbij dient een overlijdensakte te worden voorgelegd en de verwerpende erfgenamen dienen zich te legitimeren. Ook dienen zij een machtiging in te vullen en te ondertekenen. Meerdere erfgenamen kunnen met éénzelfde akte een nalatenschap verwerpen (zodat u maar 1 keer griffierechten hoeft te betalen).

Vind de goedkoopste notaris »