Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Trouwen in het buitenland

Zon, blauwe lucht, warme temperatuur, wie wil dat nou niet op zijn trouwdag? In Nederland weet je nooit wat het weer doet en loop je dus het risico dat het regent op je trouwdag. Dit kan een reden zijn om je trouwdag te laten plaatsvinden in het buitenland. Maar hoe werkt dit? En is het huwelijk dan ook rechtsgeldig?

Toestemming van het land waar je trouwt

Je moet vooraf nagaan of je als buitenlander het recht hebt om in het land van jouw dromen te trouwen. Dit kan je checken bij de buitenlandse instantie waar je trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit.

Deze instantie kan je ook vertellen welke documenten je nodig hebt. Denk hierbij aan een verklaring van je burgerlijke staat en een afschrift van je geboorteakte.

Registreren buitenlandse huwelijksakte

Woon je in Nederland? Dan moet je het huwelijk dat je in het buitenland gesloten hebt registreren in de Basisregistratie personen (BRP).
Woon je in het buitenland? Dan is het verstandig de huwelijksakte in te schrijven in het Nederlandse register.

Legaliseren buitenlandse huwelijksakte

Wil je de huwelijksakte ook in Nederland laten inschrijven, dan zal de akte eerst gelegaliseerd moeten worden door de autoriteiten van het land waar je getrouwd bent.
Vervolgens dient de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de akte te legaliseren.

Verklaring van huwelijksvoornemen en ongehuwdverklaring 

In sommige landen wordt er gevraagd naar een verklaring van huwelijksvoornemen of moet je kunnen aantonen dat je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Dit kun je bewijzen aan de hand van een ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Deze verklaringen kun je aanvragen bij de burgerlijke stand.

Huwelijkse voorwaarden

Wil je trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan dien je deze van tevoren vast te laten leggen bij de notaris. Doe je dat niet, dan trouw je in het buitenland automatisch in gemeenschap van goederen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344