Open van 09:00 tot 17:30 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Trouwen in het buitenland

Zon, blauwe lucht, warme temperatuur, wie wil dat nou niet op zijn trouwdag? In Nederland weet u nooit wat het weer doet en loopt u dus het risico dat het regent op uw trouwdag. Dit kan een reden zijn om uw trouwdag te laten plaatsvinden in het buitenland. Maar hoe werkt dit? En is het huwelijk dan ook rechtsgeldig?

Toestemming van het land waar u trouwt

U moet vooraf nagaan of u als buitenlander het recht heeft om in het land van uw dromen te trouwen. Dit kan je checken bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit.

Deze instantie kan u ook vertellen welke documenten u nodig heeft. Denk hierbij aan een verklaring van uw burgerlijke staat en een afschrift van uw geboorteakte.

Registreren buitenlandse huwelijksakte

Woont u in Nederland? Dan moet u het huwelijk dat u in het buitenland gesloten heeft registreren in de Basisregistratie personen (BRP).
Woont u in het buitenland? Dan is het verstandig de huwelijksakte in te schrijven in het Nederlandse register.

Legaliseren buitenlandse huwelijksakte

Wilt u de huwelijksakte ook in Nederland laten inschrijven, dan zal de akte eerst gelegaliseerd moeten worden door de autoriteiten van het land waar u getrouwd bent.
Vervolgens dient de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de akte te legaliseren.

Verklaring van huwelijksvoornemen en ongehuwdverklaring 

In sommige landen wordt er gevraagd naar een verklaring van huwelijksvoornemen of moet u kunnen aantonen dat u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Dit kunt u bewijzen aan de hand van een ongehuwd verklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Deze verklaringen kunt u aanvragen bij de burgerlijke stand.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan dient u deze van tevoren vast te laten leggen bij de notaris. Doet u dat niet, dan trouwt u in het buitenland automatisch in gemeenschap van goederen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344