Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Trouwen

Gaat u trouwen?
Gefeliciteerd! Wanneer u gaat trouwen legt u niet alleen de liefde vast. Door het huwelijk ontstaan er ook wettelijke rechten en verplichtingen naar elkaar toe.

Voorwaarden trouwen

  • U moet 18 jaar of ouder zijn 
  • Broers, zussen, kinderen, ouders, kleinkinderen en grootouders morgen niet met elkaar trouwen
  • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben 
  • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de kantonrechter of de curator

Rechten en plichten 

Wanneer u gaat trouwen brengt dat een aantal rechten en plichten met zich mee. De plicht die het huwelijk met zich meebrengt is dat je elkaar moet onderhouden. De rechten die het met zich meebrengt zijn onder andere:

  • Het recht op alimentatie wanneer u gaat scheiden
  • Het recht om elkaars achternaam te gebruiken
  • Het recht op een erfenis wanneer uw echtgenoot komt te overlijden

Automatisch beperkte gemeenschap van goederen

Wanneer u in het huwelijksbootje stapt, betekent dat per 1 januari 2018 dat u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Dat betekent dat alles wat u voor het huwelijk alleen hebt opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden bij de oorspronkelijke eigenaar blijft. Als u bijvoorbeeld al een koophuis had, dan word u niet automatisch een gezamenlijke eigenaar. Erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk) die alleen voor u zijn blijven ook van u. Het betekent wel dat alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk (en tijdens het huwelijk) van u samen in de gemeenschap van goederen vallen.Wilt u wel alles delen? Dan moet u dit laten opstellen door de notaris. 

Lees meer over huwelijkse voorwaarden en trouwen in gemeenschap van goederen.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Trouwen of een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan, lijken veel op elkaar. De twee grootste verschillen zitten in het eindigen van de verbintenis en de erkenning van kinderen die worden geboren. Lees meer over de verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Trouwen en de notaris

Wilt u niet in beperkte gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet u dit regelen bij de notaris. De notaris stelt huwelijkse voorwaarden voor jullie op. Ook geeft de notaris u een deskundig advies en kunt u verdere vragen beantwoorden. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vindt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344