Open van 00:00 tot 00:00 0882424611 Mail ons

Onterven

Het is misschien niet de makkelijkste of de leukste situatie, maar het kan zich voordoen dat je iemand wilt onterven. Dit houdt in dat je iemand uitsluit van jouw nalatenschap. Met andere woorden zorg je er voor dat je de persoon die je onterft geen recht heeft op jouw bezittingen als jij komt te overlijden. Als je iemand wilt onterven moet je dit laten vastleggen in een testament bij een notaris. 

Onterven echtgenoot

Als je je echtgenoot onterft heeft deze geen recht meer op jouw bezittingen of geld . De onterfde echtgenoot heeft daarentegen wel ander recht. Indien het noodzakelijk is voor zijn of haar verzorging kan er beroep gedaan worden op vruchtgebruik. De onterfde echtgenoot kan dan de echtelijke woning en meubels gebruiken. 

Let op! Dit is alleen geldig gedurende 6 maanden na het overlijden. 

Onterven van kinderen

Het onterven van een van je kinderen is niet heel gemakkelijk. Zij hebben namelijk een speciale positie in het erfrecht. Voor de wet maakt het niets uit hoe de ouder-kindrelatie in elkaar zit. Je kinderen zullen altijd recht hebben op een bepaald deel van je nalatenschap. Als je je kinderen onterft dan hebben zij alleen nog recht op 50% van jouw financiële bezittingen. Een kind geheel onterven is ook mogelijk, echter moet deze hier dan mee akkoord gaan.

Onterven partner van kinderen

Als je niet wilt dat de partner van je kinderen profiteert van jouw nalatenschap, dan is het mogelijk deze te onterven. Dit kan door middel van een uitsluitingsclausule. Hierin wordt vastgelegd dat je kind niets van de erfenis hoeft te delen met zijn of haar partner. Wanneer je kind huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen dan is dit niet nodig, hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap. 

Hoe het onterven van je ouders, broers of zussen in zijn werk gaat lees je hier. 

Ben je van plan iemand te onterven, houdt dan het bovenstaande in gedachten.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344