Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Verschillende soorten testamenten

Om zelf te kunnen bepalen wat er met je bezittingen gebeurt als je komt te overlijden, laat je een testament opstellen. Het is misschien geen leuke gedachte, maar zonder een testament bepaalt de wet wat er met jouw geld en spullen gebeurt. Er bestaan verschillende testamenten en de meest voorkomende worden hieronder uitgelegd.

Langstlevende testament

Een langstlevende testament (wettelijke verdeling), is een testament waarbij de echtgenoot en echtgenote elkaar tot erfgenaam benoemen. Indien een van hen komt te overlijden, gaan alle bezittingen naar de partner. Als jullie kinderen hebben krijgen deze hun de erfenis pas nadat ook de langstlevende ouder is overleden. Een voordeel van het langstlevende testament is dat de erfbelasting door de langstlevende wordt betaald en niet door de kinderen. Zijn jij en je partner niet getrouwd? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen, hierdoor bespaar je erfbelasting.

Vruchtgebruik testament

Bij een vruchtgebruiktestament worden de kinderen van de overledene de volledige erfgenamen. De langstlevende partner wordt geen eigenaar van de bezittingen, maar mag deze wel in vruchtgebruik nemen. Vruchtgebruik is het recht om gebruik te maken van goederen die niet van jou zijn. De langstlevende partner krijgt dus wel het recht om gebruik te maken van de eigendommen van de overledene maar wordt daar niet de eigenaar van.

Tweetrapstestament

Bij een tweetrapstestament erft de langstlevende partner al jouw spullen en geld. Pas wanneer ook de langstlevende partner komt te overlijden, krijgen de kinderen recht op de erfenis. Omdat zij bij het overlijden van de eerste ouder geen erfenis hebben gekregen, hoeven zij hierover ook geen erfbelasting te betalen .

Levenstestament

Voor in het geval je iets overkomt waardoor je zelf niet meer in staat bent te handelen en beslissingen te nemen, is het verstandig om een levenstestament af te sluiten. In een levenstestament wordt vastgesteld wie er beslissingen voor jou mag nemen indien jij dit zelf niet meer kunt. Wat je allemaal in een levenstestament kunt zetten vind je op onze levenstestament pagina.

Voor uitgebreid advies over testamenten kun je vrijblijvend en kosteloos een offerte aanvragen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344