Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Verduurzamingshypotheek

Leestijd
6 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Bij de aankoop van een nieuwe woning, is duurzaamheid de laatste tijd steeds belangrijker geworden. Het verminderen van de energiekosten is een belangrijke factor voor nieuwe huiseigenaren. De verduurzamingshypotheek is een financieringsoptie die speciaal is ontworpen om duurzaamheidsinitiatieven in huis te stimuleren. Deze hypotheek is voordelig voor mensen die hun huis willen verduurzamen, omdat het hen in staat stelt om deze verbeteringen te financieren tegen een lager rentetarief.  

Wat is een verduurzamingshypotheek?

Een verduurzamingshypotheek is een type hypotheek die bedoeld is om investeringen in duurzame en energiebesparende maatregelen aan een woning te financieren. Het doel van de verduurzamingshypotheek is om mensen aan te moedigen om hun huis te verduurzamen en het energie-efficiënter te maken. Met deze hypotheek kunnen huiseigenaren extra lenen om bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen, isolatie, HR+++glas, warmtepompen en andere milieuvriendelijke oplossingen die de energierekening verlagen en de CO2-uitstoot verminderen.  Een verduurzamingshypotheek kan gunstige voorwaarden hebben, zoals een rentekorting of een lager rentetarief dan een standaard hypotheek. Bovendien kan het investeren in duurzaamheid leiden tot een waardestijging van uw woning. Een verduurzamingshypotheek kan ook gebruikt worden in combinatie met andere financieringsmogelijkheden, zoals subsidies of leningen van de overheid.

Wat zijn de voorwaarden van een verduurzamingshypotheek?

De voorwaarden van een verduurzamingshypotheek verschillen per hypotheek verstrekker.
Een aantal veelvoorkomende voorwaarden zijn: 

 • Verplichte energiebesparende maatregelen:
  Voor het verkrijgen van een verduurzamingshypotheek moet u energiebesparende maatregelen treffen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of isolatie. Deze maatregelen dragen bij aan een vermindering van de energiekosten en daarmee aan een duurzamere levensstijl. 
 • Maximaal bedrag:
  Er is vaak een maximaal bedrag vastgesteld voor de verduurzamingshypotheek. Dit houdt in dat er een limiet is aan het bedrag dat er geleend kan worden voor het verduurzamen van uw woning. Dit bedrag komt bovenop het bedrag dat u leent voor de aankoop of verbouwing van uw huis. De hoogte van het maximale bedrag verschilt per hypotheekverstrekker en hangt af van verschillende factoren, zoals het type verduurzamingsmaatregelen dat u wilt treffen en de waarde van uw woning.
 • Financiële haalbaarheid:
  De hypotheekverstrekker zal waarschijnlijk uw financiële situatie beoordelen om ervoor te zorgen dat u de extra kosten van de verduurzamingslening kunt dragen. Dit kan onder andere de beoordeling van uw inkomsten, uitgaven, andere schulden en kredietwaardigheid omvatten. 
 • Rente en looptijd:
  De rentevoet en de looptijd van de verduurzamingshypotheek kunnen verschillen van reguliere hypotheekleningen. Het is belangrijk om de rentetarieven en de looptijd te vergelijken met andere leningsopties om te bepalen wat het meest gunstig is voor uw situatie.
 • Extra rentekorting:
  Bij sommige hypotheekverstrekkers kunt u een extra rentekorting ontvangen wanneer u investeert in duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of het nemen van isolatiemaatregelen. Hiermee laat u zien dat u bewust omgaat met het milieu en de waarde van uw woning verhoogt. Hypotheekverstrekkers willen graag klanten die financieel stabiel zijn en door duurzame investeringen kunnen de maandlasten ook lager worden. Daarom bieden sommige hypotheekverstrekkers een extra rentekorting aan voor klanten die verduurzamen. 
 • Energielabel:
  Sommige verduurzamingshypotheken vereisen mogelijk dat uw woning voldoet aan bepaalde energieprestatiecriteria. Dit kan worden gemeten aan de hand van een energieprestatiecertificaat. Het doel is om ervoor te zorgen dat de genomen maatregelen daadwerkelijk leiden tot een verbeterde energie-efficiëntie.

Wat zijn de voor -en nadelen van een verduurzamingshypotheek?

De voordelen van een verduurzamingshypotheek zijn de volgende:

 • Kostenbesparingen op energie:
  De verduurzaming van uw woning kan leiden tot aanzienlijke besparingen op energiekosten. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren of de isolatie te verbeteren, kunt u de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen verminderen en uw energierekeningen verlagen.
 • Verhoogde woningwaarde: Het verduurzamen van uw woning kan de waarde ervan verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een energiezuinige woning met lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Dit kan gunstig zijn wanneer u in de toekomst uw woning wilt verkopen.
 • Milieuvriendelijkheid:
  Het verminderen van uw energieverbruik en het gebruik van duurzame energiebronnen draagt bij aan de bescherming van het milieu. Door het verduurzamen van uw woning vermindert u de CO2-uitstoot en draagt u bij aan de strijd tegen klimaatverandering. 
 • Mogelijke financiële voordelen: Afhankelijk van de aangeschafte energiebesparende voorzieningen, kunnen er financiële voordelen verbonden zijn aan verduurzamingshypotheken. Dit kan bijvoorbeeld een belastingvoordeel zijn, lagere rentetarieven of subsidies die beschikbaar zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de voordelen van een verduurzamingshypotheek afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de specifieke maatregelen die je neemt, de lokale omstandigheden en de voorwaarden van de lening. 

Welke hypotheekverstrekkers met duurzaamheidsleningen zijn er?

 • ABN AMRO (Duurzaam Wonen Hypotheek)
 • ASN Bank (leningsdeel Duurzaam Wonen)
 • ASR (Verduurzamingshypotheek)
 • Attens Hypotheken (Groene Annuïteit)
 • Florius (Verduurzaam Hypotheek)
 • Lot Hypotheken (Lot Duurzaamheidshypotheek)
 • Triodos Bank (Energiebespaarlening)
 • Van Lanschot Groenhypotheek
 • Venn Hypotheken

Er zijn hypotheekverstrekkers die zich specialiseren in duurzaamheidsleningen. In dit geval wordt een bepaald bedrag afgesplitst van de hoofdsom, wat meestal een maximum van €25.000 betreft. Hier geldt vaak een lagere hypotheekrente voor.

Welke subsidies voor het verduurzamen van woning 2024?

In 2024 zijn er verschillende subsidies en regelingen voor het verduurzamen van uw woning.
Dit zijn de onderstaande:

 • subsidie hybride warmtepomp:
  Wanneer u een hybride warmtepop aanschaft ontvangt u minimaal € 500,- subsidie, dit bedrag kan oplopen tot € 2.500,- afhankelijk van de warmtepomp die u kiest. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 
  - U bent eigenaar van de woning.
  - De warmtepomp is nieuw gekocht. 
  - De warmtepomp moet geïnstalleerd zijn in een woning gebouwd voor 1 januari 2019. 
  - De warmtepomp moet eerst geïnstalleerd zijn voor de subsidieaanvraag. 
  - De installatie is uitgevoerd door een geschikt bouwbedrijf.
  - U heeft het factuur en betaalbewijs van de aanschaf.
 • Subsidie zonneboiler: U kan op de aanschaf en installatie van een zonneboiler tot 30% subsidie krijgen. De daadwerkelijke hoogte van de subsidie is afhankelijk van het merk en type van de zonneboiler. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 
 • - U bent eigenaar van de woning.
  - De warmtepomp is nieuw gekocht. 
  - De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een woning wat is gebouwd voor 1 januari 2019. 
  - De warmtepomp moet eerst geïnstalleerd zijn voor de subsidieaanvraag. 
  - De installatie is uitgevoerd door een geschikt bouwbedrijf.
  - U heeft het factuur en betaalbewijs van de aanschaf nog.
 • Subsidie isolatiemaatregelen: 
  Vanaf 2023 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel waarbij u ongeveer 15% van de kosten vergoed krijgt. Wanneer u binnen 24 maanden een tweede of derde isolatiemaatregelen neemt, zoals een warmtepomp of zonneboiler, heeft u recht op een hoger subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel. Hierdoor wordt de subsidie verdubbeld en ontvangt u ongeveer 30% van de kosten terug. 
 • 0% btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen: Vanaf 1 januari 2023 wordt er geen btw meer berekend op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit geldt ook voor gerelateerde kosten zoals kabels, montagematerialen en omvormers. Deze regel geldt alleen niet voor bedrijven, zij betalen nog steeds het btw-tarief van 21%, dat ze later kunnen terugvorderen bij de Belastingdienst. 
 • Energiebespaarlening:Bij het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om met de Energiebespaarlening tegen een speciaal tarief een lening af te sluiten voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en een warmtepomp. Deze lening is gericht op huiseigenaren die de financiering van dergelijke maatregelen willen regelen. Zonnepanelen kunnen ook worden gefinancierd met deze lening, maar het maximaal toegestane bedrag hiervoor is 75 %, de resterende 25 % moet worden besteed aan andere energiebesparende opties.

In 2024 is er 600 miljoen euro beschikbaar voor subsidies. Dit geld is bedoeld voor het stimuleren van de energietransitie. Het doel is dat huishoudens en bedrijven hiermee gestimuleerd worden meer te investeren in duurzame energieopwekking en hun energiegebruik te verminderen. Met deze maatregelen kunnen ze niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu en een gezondere toekomst voor volgende generaties. 

Notarissen vergelijken »