Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Stichting & Bedrijf

Stamrecht bv oprichten

Leestijd
2 minuten

Categorie
Stichting & Bedrijf

Zoek Notarissen »

Een stamrecht bv is eigenlijk hetzelfde als een besloten vennootschap en wordt ook opgericht bij de notaris. Een stamrecht bv wordt alleen om een andere reden opgericht. Een stamrecht bv is een fiscale constructie die voordeel oplevert indien je een afkoopsom bij ontslag hebt gehad.

Wat is een stamrecht bv?

Letterlijk betekent stamrecht 'het recht op periodieke uitkeringen'. Een stamrecht bv is een besloten vennootschap die is opgericht om een stamrecht in onder te brengen. Eigen bent u dan uw eigen verzekeraar, met het geld dat u in eigen beheer hebt.

Voor het oprichten van een stamrecht BV moet u naar de notaris. De notaris stelt voor u een notariële akte op waarin de statuten van uw stamrecht bv worden opgenomen

Tussen het oprichten van een stamrecht bv en een bv zit geen verschil. Het enige verschil tussen deze twee is de reden waarom u het opricht. Een stamrecht bv wordt opgericht om niet in een keer veel belasting te moeten afdragen aan de belastingdienst over de afkoopsom die is ontvangen bij ontslag. Een bv daarentegen wordt opgericht om te gaan ondernemen.

Over een afkoopsom, ook wel gouden handdruk genoemd, moet u veel belasting betalen. Om te voorkomen dat u een groot gedeelte van uw afkoopsom kwijt bent aan de belasting is de stamrecht bv bedacht die dient als fiscale constructie. Door deze constructie bent u een stuk minder geld kwijt aan de belasting. De gehele afkoopsom kunt u overmaken naar uw stamrecht bv. In termijnen ontvangt u de afkoopsom van uw stamrecht bv. Deze termijnen worden stamrechttermijnen genoemd. Belasting wordt pas verheven indien er uitbetaald wordt. Een stamrechtovereenkomst moet overeenkomen met de eisen en voorwaarden van de belastingdienst.

Wat kost een notaris voor het oprichten stamrecht bv

De notaristarieven voor het oprichten van een stamrecht bv kunnen nogal verschillen. Daarom kunt u het beste de verschillende notarissen vergelijken. Bekijk de tarieven voor het oprichten van een stamrecht bv.

Bekijk notaristarieven oprichten stamrecht BV »