Huis & Hypotheek

Erfpachtcanon

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

In ons land staan veel huizen niet op eigen grond, maar op grond van erfpacht. Dit houdt in dat de grond waar het huis op staat in bezit is van iemand anders, bijvoorbeeld de gemeente of particulieren.Vooral in Amsterdam, Utrecht en Den Haag staan veel huizen waarop erfpachtconstructies rusten. In Amsterdam is nog steeds zo’n 80 % van de grond eigendom van de gemeente.

Als u een huis koopt met erfpacht bent u eigenaar van het huis maar niet van de grond waar het huis op staat. U mag wel gebruik maken van de grond, alsof u zelf de eigenaar bent. In ruil daarvoor moet u daar een vergoeding voor betalen. Deze vergoeding wordt erfpachtcanon genoemd. De erfpachtcanon betaald u aan de eigenaar van de grond. In veel gevallen dus de gemeente.

Hoogte van de erfpachtcanon

Hoe hoog de erfpachtcanon is, wordt vastgelegd in de erfpachtovereenkomst. De canon kan jaarlijks of maandelijks betaald worden. In de meeste gevallen wordt het bedrag iedere 5 of 10 jaar opnieuw bepaald.

De hoogte van het bedrag wordt door meerdere factoren bepaald:

• de waarde van de in erfpacht gegeven grond;
• het gebruik waarvoor de grond bestemd is;
• de bedragen voor vergelijkbare erfpachtrechten;
• de kosten van beheer en administratie.

Het is ook mogelijk de canon af te kopen. Er wordt dan een afkoopbedrag betaald voor een bepaalde periode. 
In Amsterdam kon u tot 8 januari 2020 tegen gunstige voorwaarden de erfpacht afkopen. Als u de aanbieding van de gemeente heeft ontvangen moet u naar de notaris om dit officieel vast te leggen.

Vraag offertes op voor de afkoop van erfpacht in Amsterdam!

Net als de hypotheekrente is de erfpachtcanon aftrekbaar van de belasting. De rente voor het afkopen van de erfpacht is fiscaal aftrekbaar en u kunt het afkopen van de erfpachtcanon meefinancieren in uw hypotheek. 

Notariskosten huis kopen

Bij het kopen van uw huis komen veel kosten kijken. Denk hierbij ook aan de notariskosten voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte. Op DeGoedkoopstenotaris.nl kunt u de notaristarieven vergelijken en zo besparen!

Vergelijk notarissen voor afkoop erfpacht »