vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Erfpachtcanon

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

In ons land staan veel huizen niet op eigen grond, maar op grond van erfpacht. Dit houdt in dat de grond waar het huis op staat in bezit is van iemand anders, bijvoorbeeld de gemeente of particulieren. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Den Haag staan veel huizen waarop erfpachtconstructies rusten. In Amsterdam is nog steeds zo’n 80 % van de grond eigendom van de gemeente.

Als u een huis koopt met erfpacht bent u eigenaar van het huis maar niet van de grond waar het huis op staat. U mag wel gebruik maken van de grond, alsof u zelf de eigenaar bent. In ruil daarvoor betaalt u een vergoeding aan de eigenaar van de grond (vaak de gemeente). Deze vergoeding wordt erfpachtcanon genoemd. 

Hoogte van de erfpachtcanon

Hoe hoog de erfpachtcanon is, wordt vastgelegd in de erfpachtovereenkomst. De canon kan jaarlijks of maandelijks betaald worden. In de meeste gevallen wordt het bedrag iedere 5 of 10 jaar opnieuw bepaald.

De hoogte van het bedrag wordt door meerdere factoren bepaald:

• de waarde van de in erfpacht gegeven grond;
• het gebruik waarvoor de grond bestemd is;
• de bedragen voor vergelijkbare erfpachtrechten;
• de kosten van beheer en administratie.

Het is ook mogelijk de canon af te kopen. Er wordt dan een afkoopbedrag betaald voor een bepaalde periode. 

Vraag offertes
op voor de afkoop van erfpacht in Amsterdam!

Net als de hypotheekrente is de rente van de erfpacht fiscaal aftrekbaar van de belasting. U kunt het afkopen van de erfpachtcanon meefinancieren in uw hypotheek. 

Notariskosten huis kopen

Bij het kopen van uw huis komen veel kosten kijken. Denk hierbij ook aan de notariskosten voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte. Op DeGoedkoopstenotaris.nl kunt u de notaristarieven vergelijken en zo besparen!

Vergelijk notarissen voor afkoop erfpacht »