Nu geopend! 0882424611 Mail ons

Tweetrapstestament

Een tweetrapstestament kan fiscale voordelen opleveren. Zodra u een partner én kind hebt is de wettelijke regelgeving van kracht als één van de twee partners komt te overlijden. De langstlevende partner krijgt dan automatisch alle bezittingen en schulden. De kinderen kunnen hun deel van de erfenis dan nog niet opeisen. Zij krijgen slechts een vordering. Maar let op, u betaalt zowel erfbelasting over een erfenis als over een vordering. Met een tweetrapstestament betaalt u wellicht een stuk minder erfbelasting.

Situatie zonder tweetrapstestament

In de meeste gevallen betaalt de langstlevende geen erfbelasting. De langstlevende heeft namelijk recht op een vrijstelling van ongeveer 650.000 euro op de erfbelasting. Dat is in de meeste gevallen voldoende om geen erfbealsting te hoeven betalen. 

De kinderen betalen in de meeste gevallen wél erfbelasting. Zij moeten namelijk over de waarde van hun vordering ook erfbelasting betalen, maar hebben slechts een vrijstelling van ongeveer 20.000 euro. Dit bedrag aan belasting kunnen zij vaak niet betalen, aangezien ze ook nog geen nalatenschap hebben gehad. In de praktijk schiet de ouder de erfbelasting dan voor. 

Tarieven erfbelasting 2019

Situatie met tweetrapstestament 

Met een tweetraps testament worden alle kinderen -tijdelijk onterfd en de langstlevende is de enige erfgenaam. De langstlevende is dan wel verplicht om het vermogen van de partner die overleden is na te laten aan de kinderen. 

Zowel met als zonder tweetraps testament hoeft de langstlevende hoogstwaarschijnlijk geen erfbelasting te betalen gezien de vrijstelling van 650.000 euro. Anders aan deze situatie is dat met tweetraps testament de kinderen ook geen erfbelasting hoeven te betalen over de vordering, want zij zijn onterfd. Zij erven pas als de langstlevende partner ook komt te overlijden, mits er nog vermogen over is gebleven. Natuurlijk moeten zij op het moment dat de tweede ouder ook komt te overlijden wel erfbelasting betalen over hun erfenis. 

Waarom betaal ik erfbelasting?

Conclusie

Het kan dus in sommige gevallen voordelig zijn om een tweetrapstestament op te laten stellen. Als ouder hoeft u met tweetrapstestament geen erfbelasting voor te schieten over de vordering van de kinderen. 

Daarnaast betalen de kinderen wellicht minder erfbelasting, nadat de tweede ouder overlijdt. Omdat er in sommige geen, of minder, vermogen is voor de kinderen om te erven. Maar een tweetrapstestament hoeft dus zeker niet in alle gevallen een fiscaal voordeel op te leveren. Laat u daarom goed adviseren door de notaris. 

Tarieven vergelijken

Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u notarissen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Vraag gratis een offerte aan bij de notaris van uw keuze. Hierdoor kunt u besparen op kosten voor het opstellen van een tweetraps testament.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344