Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30

Samenlevings Check

Steeds meer mensen gaan samenwonen, zonder te trouwen of verder iets te regelen. Er zijn echter een hoop zaken die handig of verstandig zijn om vast te leggen. Samenwoners doen er dus goed aan hun situatie te checken. Hebben jullie een samenlevingscontract nodig? DeGoedkoopsteNotaris.nl maakt het u makkelijk en introduceert daarom de SamenlevingsCheck

1Woning

Vul eerst de voorgaande vragen in.

In Nederland heeft men als partner geen recht om in het huis te blijven na scheiding of overlijden als er maar één persoon eigenaar is van het huis. Wilt u ook wat afspreken over het eigen geld dat u in het huis hebt gestopt?

Hoe lang woont u samen?

Staat u bij de gemeente op hetzelfde adres ingeschreven als uw partner?

Heeft u samen een huis gekocht?

Is er naast de hypotheek ook eigen geld in het huis gestopt?

2Kinderen

Vul eerst de voorgaande vragen in.

Uw leven verandert met het krijgen van kinderen. Gaat een van jullie minder werken? En hoe regelt u dat onderling? Ook van belang bij samenwonen is hoe er omgegaan wordt met kinderen uit een eventuele eerdere relatie. Wilt u dat uw partner meebetaalt aan uw kinderen?

Heeft u samen kinderen?

Heeft een van u beiden kinderen uit een eerdere relatie?

Werkt één van u beiden minder ten behoeve van uw relatie of de kinderen?

3Eigen bedrijf

Vul eerst de voorgaande vragen in.

Als een van de twee partners een eigen bedrijf heeft, kunt u afspraken maken over het meeprofiteren van eventuele winsten uit het bedrijf. Daarnaast kan een partner ‘meewerkend partner’ worden, waarvoor speciale regelingen te treffen zijn.

Heeft een van u beiden een eigen bedrijf?

Werkt uw partner mee in uw bedrijf?

Ontvangt de ‘meewerkende’ partner loon als een normale werknemer?

4Bezittingen & Inkomen

Vul eerst de voorgaande vragen in.

Als partners uit elkaar gaan, gaan de meeste ruzies over van wie welke spullen ook alweer waren. Weet u na jaren samenwonen nog precies welke spullen van wie zijn? Belangrijk is om vast te leggen van wie belangrijke spullen zijn. Deelt u de kosten van het huishouden, het gas en licht etc. en wilt u rekening houden met het verschil in inkomen? Ook daarover kunt u goede afspraken maken met elkaar.

Heeft een van u beiden naast gezamenlijke bezittingen ook privebezittingen?

Zijn er kostbare erfstukken?

Zijn er inkomensverschillen?

Heeft u uw partner aangemeld bij uw pensioenfonds (of visa versa)?

5Resultaten

Vul eerst de voorgaande vragen in.

Bedankt voor het invullen van de vragenlijst. Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst. U maakt daarin afspraken over zo veel mogelijk zaken die met het samenwonen te maken hebben. Waarom is het voor u belangrijk om naar de notaris te gaan?

Zoek naar een goedkope notaris in de buurt