Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten

Makelaars maken gebruik van grijs gebied om overdrachtsbelasting te omzeilen

17-05-2021

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers bij een woning tot 400.000 euro kan gesjoemel met de koopprijs in de hand werken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een vloer of gordijnen voor een te hoge prijs buiten de koopsom te houden en apart te betalen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zegt dat notarissen alert zijn.

Nadat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde dat de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar naar nul zou gaan bij de aankoop van een bestaande woning en voor beleggers van 2 naar 8 procent, is de woningmarkt in een onstuimige periode terechtgekomen. Te meer omdat de Tweede Kamer nadien besloot een grenswaarde van 4 ton in te voeren zodat vermogende 35-minners de belastingvrijstelling niet zouden gebruiken om een nóg duurder huis te kopen.

Die grenswaarde geldt sinds 1 april en zet de boel voor makelaars en notarissen op scherp. Immers: wie een huis koopt van 4 ton betaalt 8000 euro overdrachtsbelasting, is de koopprijs 399.000 euro dan betaalt de koper geen cent aan de fiscus.

Meerprijs rekenen voor ‘roerende zaken’
,,Wij hebben het sindsdien drie keer meegemaakt dat een huis voor rond de 4 ton werd verkocht”, zegt Korné Pot van Libero Aankoopmakelaars. ,,Dan probeer je uiteraard voor de klant extra moeite te doen om de koopsom onder de 4 ton te houden en te kijken of een hogere vraagprijs voor de verkoper ook met de verkoop van roerende zaken is te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door gordijnen, een losse vloer of meubilair voor een meerprijs te laten overnemen.”

Die methode is niet nieuw, benadrukt de aankoopmakelaar. ,,Het gebeurt al langer rond de grens voor Nationale Hypotheek Garantie, momenteel 325.000 euro. Ook dan kan het voor het rentepercentage van de hypotheek aantrekkelijk zijn voor de klant dat de koopsom onder de grens blijft. Maar het moet altijd op een verantwoorde manier gebeuren. Je kunt als verkoper niet 15.000 euro voor gordijnen vragen. Dat is belastingontduiking en daar werken we uiteraard niet aan mee. Een notaris trouwens ook niet, die heeft zijn beroepseer te verliezen.”

Grijs gebied

Voorzitter... lees meer »