Nu geopend! 0882424611 Mail ons

Veel gestelde vragen

Moet de voogdijregeling voor mijn kinderen notarieel worden vastgelegd?

Ja. Dit is de enige rechtsgeldige wijze. Indien u de voogdij wenst te regelen, kunt u deze regeling opnemen in een testament. De kosten van een voogdijregeling liggen redelijk in de buurt van de kosten van een testament en daarnaast kunt u in uw testament zeer nuttige overige zaken regelen (bijvoorbeeld dat uw kinderen hun erfenis niet hoeven te delen met een ex-partner).

Wij gaan trouwen. Wanneer tekenen wij onze huwelijkse voorwaarden?

De huwelijkse voorwaarden moeten worden getekend voordat je gaat trouwen. Maak dus tijdig een afspraak bij de notaris! Overigens is het ook mogelijk huwelijkse voorwaarden te maken als je al getrouwd bent. De kosten voor deze procedure zijn echter aanzienlijk hoger.

Huwelijkse voorwaarden kunnen zo nodig altijd worden gewijzigd of worden opgeheven.

Wat is een akte van verdeling?

Een akte van verdeling heb je nodig wanneer je gaat scheiden. Met een akte van verdeling worden gemeenschappelijke spullen op een eerlijke manier verdeeld en kan het huis op 1 naam gezet worden.

Ik heb geen testament. Wie zijn mijn erfgenamen?

Er zijn vier groepen erfgenamen. De wet kijkt eerst of er personen te vinden zijn in de eerste groep. Zijn die er niet, dan komt groep twee aan de beurt, enzovoort. Is een erfgenaam binnen een groep al overleden, dan fungeren zijn of haar kinderen als plaatsvervuller. De groepen zijn als volgt ingedeeld:
Groep 1: De echtgenoot/echtgenote en kinderen. Is een kind overleden en heeft hij of zij kinderen, dan erven zij in diens plaats.
Groep 2: Ouders, broers, zussen van de overledene. Iedere ouder krijgt in deze situatie tenminste een kwart van de nalatenschap. Is een broer of zus overleden, dan erven de neven en nichten.
Groep 3: Grootouders. Als die zijn overleden: ooms, tantes, neven en nichten.
Groep 4: Overgrootouders. Als die zijn overleden: (oud)ooms, tantes, etc.

Kan ik een kind onterven?

In je testament kun je bepalen dat je een kind onterft. Het kind houdt echter het recht zijn legitieme portie op te eisen. Dit is minstens de helft van het eigenlijke erfdeel van het kind wanneer je het niet zou hebben onterfd. Als de andere ouder nog leeft, hoeft de legitieme portie doorgaans pas te worden uitgekeerd als ook de langstlevende ouder is overleden. Het kind kan niet het erfgenaamschap opeisen. Ook kan het geen aanspraak maken op bepaalde goederen.

Wanneer heb ik een testament nodig?

Als er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wet. Dat betekent dat de echtgenoot of geregistreerd partner de eerste erfgenaam is. Daarna komen eventuele kinderen aan de beurt. Niet iedereen kan of wil de erfenis op die manier verdelen. Wie de erfenis anders wil verdelen, kan dit regelen met een testament.

Hoe maak ik een testament?

Voor een testament moet je naar de notaris. Een testament is een persoonlijk document; je hoeft niemand te laten weten wat erin staat, zelfs je huwelijkspartner niet. Als twee huwelijkspartners samen een gelijkluidend testament laten maken, is dat goedkoper dan twee losse testamenten. Via internet kunt u de tarieven van notarissen met elkaar vergelijken. Zie dit als een indicatie en probeer meer van een notaris te weten te komen dan zijn tarief. Vraag in uw omgeving naar ervaringen van anderen en vraag bij één of meer kantoren een offerte op en een eventueel kennismakingsgesprek.

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344