Nieuwe hypotheekregels in 2024

Leestijd: 3 minuten

Vanaf 1 januari 2024 veranderen de hypotheekregels. Deze nieuwe leennormen hebben gevolgen voor hoeveel u kunt lenen. Zo kan het voor u gunstiger zijn om uw hypotheek vóór of ná 1 januari 2024 af te sluiten, afhankelijk van uw situatie. In dit overzicht leest u welke wijzigingen er komend jaar doorgevoerd worden en waar de notaris u bij kunt helpen.

1) NHG-grens stijgt vanaf 2024

Vanaf 2024 stijgt de maximale koopsom van de woning voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 405.000 euro (in 2023) naar 435.000 euro. Bij een hypotheek waarbij energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, gaat de NHG-grens volgend jaar omhoog naar 461.100 euro.

2) Minder lenen in 2024, tenzij uw loon stijgt

Het NIBUD stelt elk jaar met nieuwe hypotheekregels vast welk gedeelte u van uw inkomen mag besteden aan uw maandelijkse woonkosten. Deze zogenaamde woonquote is naar beneden bijgesteld in 2024, vanwege hogere kosten in het dagelijks leven (denk aan boodschappen, energie etc.) Wanneer uw loon hetzelfde blijft als in 2023, kunnen de meeste huishoudens in 2024 minder lenen dan in 2023. 

Toch is er ook goed nieuws te melden. Wanneer uw loon met ongeveer 5,2% stijgt, neemt het maximale hypotheekbedrag voor de meeste huishoudens wel toe. Dit geldt vanaf een inkomen van 33.000 euro.

Alleenstaande huishoudens kunnen vanaf 2024 meer lenen

Vanaf 1 januari 2024 worden de hypotheekregels voor alleenstaande huishoudens versoepeld en geldt een verruiming van de leencapaciteit. Deze verruiming zal voor alle inkomens gelden. Alleenstaanden kunnen in alle gevallen meer lenen, ongeacht of u wel of geen loonsverhoging krijgt.

Extra leenbedrag voor woningen met gunstig energielabel

Vanaf komend jaar mogen huizenkopers die een woning kopen met een energielabel dat hoger is dan E, F of G, meer geld lenen om een huis te kopen. Het idee is dat bewoners van energiezuinige woningen een lagere energierekening hebben, waardoor een groter hypotheekbedrag verantwoord is. Dat bedrag neemt toe met de duurzaamheid van het label en kan wel oplopen tot €50.000. Daarnaast krijgt u vaak ook nog duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Wanneer u van plan bent om uw woning te verduurzamen en u dit wilt meefinancieren met uw hypotheek, heeft u vaak ook een notaris nodig voor de hypotheekakte.

Vanaf 2024 wordt gekeken naar de openstaande studieschuld

Hypotheekverstrekkers kijken vanaf komend jaar niet meer naar de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld, maar naar het schuldbedrag dat nog openstaat. De maximaal toegestane maandelijkse hypotheeklasten worden verminderd met het bedrag dat de oud-student op dat moment aan de Dienst Uitvoering Onderwijs moet aflossen. Desondanks kan de forse stijging van de rente op de studieschuld in veel gevallen alsnog een negatieve invloed hebben op uw maximale hypotheek. In sommige gevallen bent u dan in 2023 zelfs gunstiger uit dan in 2024. Wanneer u als ouder uw kind wilt helpen met bijvoorbeeld een extra aflossing, dan kunt u ervoor kiezen om een schenking te doen. Ook hierbij kan de notaris u helpen.

Notaris nodig? Zoek gratis en vrijblijvend de goedkoopste notaris bij u in de buurt!

Wanneer u een woning heeft gekocht of van plan bent dit te doen heeft u altijd een notaris nodig voor een hypotheek- en leveringsakte. Dit kan ook het geval zijn wanneer u een schenking wilt doen of een familiehypotheek af wilt sluiten. Wanneer u een woning koopt of al bezit is het daarnaast ook altijd raadzaam om een (levens)testament af te sluiten.

De tarieven van notarissen kunnen onderling flink verschillen. Bij deGoedkoopsteNotaris kunt u heel gemakkelijk de tarieven vergelijken voor de akte die u nodig heeft en gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij notarissen bij u in de buurt. Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *