Kadasterkosten gaan vanaf 2024 flink omhoog

Leestijd: 2 minuten

Kadasterkosten zijn de kosten die het kadaster rekent voor het inschrijven van bijvoorbeeld een hypotheek- en leveringsakte. De Kadasterkosten betaalt u wanneer u passeert bij de notaris. Vanaf 2024 zullen deze Kadasterkosten stijgen, daarom kan het verstandig zijn om nog vóór het einde van 2023 te passeren bij de notaris. Wij vertellen u alles wat u moet weten!

Kadasterkosten 2023 en 2024

Voor een inschrijving van een hypotheek- en leveringsakte betaalt u voor de Kadasterkosten in 2023 € 78,50 (KIK) óf € 137,50 (niet KIK). Vanaf komend jaar gaan deze tarieven omhoog en betaalt u voor de Kadasterkosten in 2024 € 94,50 (KIK) óf € 165,00 (niet-KIK). De notaris is verplicht deze akten in te schrijven en rekent de Kadasterkosten die hij daarvoor moet maken rechtstreeks aan u door. Mocht u in de gelegenheid zijn, dan is het verstandig om nog vóór het einde van 2023 te passeren bij de notaris. Dan bent u goedkoper uit wat betreft de Kadasterkosten.

Verschil tussen KIK of niet-KIK tarief bij Kadasterkosten

KIK staat voor Ketenintegratie Inschrijving Kadaster. Het KIK-systeem is een digitale (eenvoudige) manier om uw akte in te schrijven bij het Kadaster. Om deze reden geldt hiervoor dus ook een lager tarief. De meeste notariskantoren werken met het KIK-systeem. Wanneer een notariskantoor nog niet met het KIK-systeem werkt betaalt u dus altijd een duurder tarief.

KIK-hypotheekakte is mogelijk bij de volgende geldverstrekkers:

ABP, Aegon, ABN-AMRO (incl. Florius en MoneYou) , Argenta, ASR Levensverzekering, ING, Lloyds, MUNT, Nationale-Nederlanden, Obvion, Rabobank, Syntrus Achmea, Vista Hypotheken, Volksbank (handelend onder de naam BLG, SNS en Regiobank), Triodos, Credo, IQWoon, Robuust, WoonNu, Achmea, Allianz, HOLLAND WOONT, Clarian Wonen, Centraal Beheer, Hypotrust.

KIK-leveringsakte is NIET mogelijk in de volgende gevallen:

  • één van de eigenaren per volmacht tekent of handelt in verschillende hoedanigheden;
  • het pand niet op naam staat van verkopers (er mag niemand overleden zijn);
  • er geen sprake is van executeurs/ bewindvoerders;
  • er sprake is van een gedeeltelijk perceel;
  • bij buitenlandse identiteitsbewijzen;
  • indien één van de partijen woonachtig is in buitenland;
  • bij beperkte rechten (denk aan erfpacht);
  • indien het verkochte deel uitmaakt van een (nieuwbouw)project.

Notaris nodig? Zoek gratis en vrijblijvend de goedkoopste notaris bij u in de buurt!

Wanneer u een hypotheek- of leveringsakte in wilt laten schrijven heeft u altijd een notaris nodig. De tarieven van notarissen kunnen onderling flink verschillen. Daarnaast is het ook altijd raadzaam om een (levens)testament af te sluiten. Bij deGoedkoopsteNotaris kunt u heel gemakkelijk de tarieven vergelijken voor de akte die u nodig heeft en gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij notarissen bij u in de buurt. Handig toch?

Tip: Naast de verhoging van de Kadasterkosten gelden er vanaf 1 januari 2024 ook nieuwe hypotheekregels! Wij hebben alle veranderingen voor u op een rij gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *