Nog een schenking doen in 2022?

Leestijd: 3 minuten

Hoeveel mag u jaarlijks schenken zonder dat de begunstigde daar belasting over moet  betalen?  In 2022 is dat bedrag € 5.677. Dit is het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind/ pleegkind of stiefkind. 

Ook mag u in 2022 eenmalig een hoger bedrag schenken als dat voor 1 van de 3 onderstaande zaken wordt gebruikt en het kind tussen 18 en 40 jaar oud is.

Schenking van € 106.671 voor het huis van uw kind of aflossen van de hypotheek
Schenking van € 56.724 voor een dure studie van uw kindSchenking van € 27.231 die uw kind vrij mag besteden 


Schenkingsvrijstelling voor een huis voor uw kind lager in 2023

Per 1 januari 2023 wordt het bedrag voor schenking voor een huis teruggebracht naar dezelfde hoogte als het vrij te besteden bedrag aan uw kind. Voor 2023 is dat bedrag
€ 28.947. Een forse verlaging van € 77.724. In 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor een woning geheel afgeschaft.

Schenking vastleggen bij de notaris

Is het verstandig een schenking vast te leggen bij de notaris? Als u bepaalde voorwaarden wilt meegeven aan een schenking dan is het verstandig om een schenking vast te leggen bij een notaris in een schenkingsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Dat u uw schenking kan terugdraaien
  • U bepaalt wat er gebeurt met de gift als uw zoon/dochter gaat scheiden met uw schoonzoon/schoondochter
  • Aangeven dat de gift alleen voor een bepaald doel mag worden gebruikt
  • Schenking komt in mindering van de erfenis
  • Benoemen van een bewindvoerder 

Bij een schenking op papier is een notariële akte zelfs verplicht!

Wat is een schenking op papier? 

U legt met een schenking op papier vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Dat kan omdat u nu bijv. het geld niet kan missen of omdat het vastzit in stenen, uw huis. Een schenking op papier kan voordelig zijn en daarom maken vooral ouders hier vaak gebruik van. Zo dragen zij alvast vermogen over aan de kinderen en telt het niet mee bij de erfenis. Daardoor betalen zij minder erfbelasting.
Wel moet deze schenking dus verplicht vastgelegd worden bij de notaris en moeten de ontvangers er elk jaar 6% rente over betalen.

Geen jubelton meer per 2024

Per 2024 wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning (de jubelton) helemaal afgeschaft.
Met deze maatregel verwacht het kabinet de woningmarkt te verbeteren en vermogensongelijkheid verminderen. Kinderen met ouders die ruim 100.000 euro aan hun kinderen kunnen schenken voor de aankoop van een woning hebben vaak al een betere financiële positie dan van ouders die niet die mogelijkheid hebben. 

Familiehypotheek alternatief voor jubelton?

Met een familiehypotheek verstrek je als ouders een hypotheek aan uw kind. De ouder wordt de bank. Het voordeel van een familiehypotheek is dat de hypotheekrente aftrekbaar is. Als ouder schenk je dus de hypotheek aan uw kind, omdat je als ouder de maandlasten betaald.

Mocht u nog gebruik willen maken van de schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een woning voor uw kind- de zogenaamde jubelton- dan moet u dat nog in 2022 regelen. Wel is het zo dat uw kind er dan tot 2023 een huis voor mag kopen. Vraag dan advies aan een notaris bij u in de buurt  of Neem dan contact op met onze medewerkers om de beste notaris te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *