Energielabel belangrijker bij aankoop huis

Leestijd: 2 minuten

Tegenwoordig zijn huizen met een hoger energielabel meer in trek en meer waard. Voor een woning met een energielabel C ontvangt u bij verkoop meer dan voor een vergelijkbare woning met label G.

Omdat het woningaanbod tegenwoordig iets groter is, houden meer mensen rekening met een goed energielabel. Zo let men meer op de extra kosten die nodig zijn om een woning energiezuiniger te maken.
Een half jaar geleden was dat wel anders en was men blij als men überhaupt een woning kon kopen.
Energiezuinige woningen zijn al langer populair maar het prijsverschil tussen groene en minder groene woningen neemt toe.
Naast een toename in prijsverschil zien we ook een toename in de verkoopaantallen.

Hogere prijs bij beter energielabel

Afgelopen juli leverde een woning met label C bijna 8% meer op dan vergelijkbare woningen met een G-label. Dat verschil is inmiddels gestegen naar ruim 11%. Met de actuele woningprijs kan het gaan om waardeverschil van bijna 50.000 euro. Vooral woningen die van een G naar C label gaan profiteren van een hogere woningwaarde.

Groene woningen verkopen beter
In Q3 van 2022 zijn er in totaal 10% minder woningen verkocht dan in Q2 van 2022. Vooral de verkoop van minder groene woningen ging omlaag. Zo werden er 12 tot 18 procent minder woningen verkocht met label E of lager. Voor de labels hoger dan E waren er 10% minder verkopen. Voor woningen met label D was er de minste terugloop van ongeveer 5%.

Energiezuinige woningen worden ook sneller verkocht.  De omloopsnelheid van een woning met label A tot C is nu ongeveer 25 dagen, terwijl een woning met label G gemiddeld 30 dagen te koop staat. Naast het minder lang te koop staan wordt er ook meer overboden voor een woning met een hoger energielabel. Gemiddeld krijgt men 3,5% meer voor een huis met een hoger energielabel tov 1,8% meer voor een huis met een lager energielabel.

Een hoger energielabel biedt dus voordelen. Heb je onlangs zaken verbeterd aan je woning dan is het zaak een nieuw energielabel aan te vragen. Het type woning en de staat van de woning zijn natuurlijk ook van belang voor de verkoopsnelheid en de prijs. Zo blijven karakteristieke jaren ’20 en jaren ‘30 woningen populair. Terwijl deze vaak een lager energielabel hebben.

Koop je een huis dan moet dit officieel worden vastgelegd bij de notaris.
Op DeGoedkoopsteNotaris vergelijkt u de tarieven van notarissen bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *