Mogelijkheden starters op woningmarkt in 2023

Leestijd: 2 minuten

Ligt het kopen van een woning voor een starter nog wel binnen handbereik? Er is vaak meer mogelijk dan gedacht.

Nu je slag slaan op de woningmarkt. Dat doen vooral veel jonge kopers blijkt uit de marktcijfers. In januari werd ruim een kwart van de hypotheekaanvragen om een woning aan te kopen gedaan door een 18- tot 28-jarige. In dezelfde periode vorig jaar was dat 15%.

De afgekoelde woningmarkt biedt meer kansen voor starters. Dit ondanks dat de hypotheek rente is gestegen. Bent u ook een starter? Welke mogelijkheden heeft u dan om het kopen van eerste huis mogelijk te maken.

Nationaal Koopfonds nieuwbouw woningen

Nieuw in 2023 is een Nationaal Koopfonds voor nieuwbouw woningen.
In december 2022 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een eerste rijksbijdrage van 40 miljoen voor een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Het Koopfonds start in de loop van 2023. Met een bijdrage uit dit Koopfonds kunnen starters met een inkomen tot € 65.000 via KoopStart een nieuwbouwwoning voor een flink lagere prijs dan de marktwaarde kopen. 
Deze korting mag niet meer dan € 50.000 zijn omdat deze bij verkoop moet worden terugbetaald. Ook geldt dit voor woningen met een marktwaarde van niet meer dan 355.00 euro.

Schenking voor eigen woning

De jubelton is behoorlijk ingeperkt maar ook in 2023 kan er door ouders of een andere bekende nog € 28.947 geschonken worden voor de aankoop van een huis. Om deze schenking belastingvrij te ontvangen, moet u op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar ouder zijn. Hiervan moet wel belastingaangifte gedaan worden.

Startershypotheek

Er is niet zoiets als een specifieke startershypotheek. Het gaat om een gewone hypotheek voor mensen die een eerste eigen huis kopen. De geldverstrekker kijkt ook bij starters wat er maximaal geleend kan worden op basis van inkomen en eventuele schulden.

Starterslening aanvragen

In sommige gemeentes is het mogelijk een starterslening aan te vragen. Dit kan voor het deel boven de maximale hypotheek als het huis duurder is dan u eigenlijk kunt lenen aan hypotheek. Niet elke gemeente biedt dit aan en niet overal hanteert men dezelfde voorwaarden.

Familiehypotheek

Dit is niet voor iedereen weggelegd maar als het mogelijk is kunt u geld lenen bij ouders of een ander familielid. De zogenaamde familiehypotheek. In veel gevallen wordt de rente van de belasting afgetrokken. Leg wel de afspraken goed vast en leen een bedrag dat ook weer zonder problemen afgelost kan worden.
Er zijn ook voordelen voor degene die het geld leent. Zo is de rente over de lening vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. Ook hier is het verstandig goede afspraken te maken en deze zorgvuldig vast te leggen bijvoorbeeld bij een notaris. Zo voorkomt u problemen.

Ouders garant laten staan

Bij sommige geldverstrekkers mogen ouders garant staat. Dit geldt vaak alleen voor een ouder-kind relatie. De ouder is dan ook hoofdelijk aansprakelijk en eventuele betalingsachterstanden kunnen bij een ouder gevorderd worden. Ook ouders worden getoetst of zij voldoende financiële ruimte hebben om garant te staan. Een garantiestelling van ouders kan niet samen met Nationale Hypotheek Garantie.

Door gebruik te maken van 1 of meerdere mogelijkheden is het voor meer starters mogelijk in 2023 een huis te kopen.
Het kopen van een huis wordt vervolgens officieel gemaakt bij de notaris. Zij stellen hiervoor een hypotheek en leveringsakte op en leggen de aankoop officieel vast in de registers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *