Voorkom een vechtscheiding, ga naar de notaris

Leestijd: 2 minuten

Als uw relatie voorbij is en u gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Een scheiding kan vooraf al goed geregeld worden bij de notaris, zo voorkomt u een vechtscheiding. 

Bij een scheiding moeten verschillende afspraken gemaakt worden. Hoe moeten de bezittingen verdeeld worden en wat worden de afspraken betreft de eventuele alimentatie en pensioen? Om te voorkomen dat een scheiding uitloopt in een vechtscheiding is het belangrijk om vooraf al goede afspraken te maken bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Dit kunt u doen bij een notaris. Door duidelijke huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden op te stellen wordt de kans op een vechtscheiding verkleind.

Voorkom een vechtscheiding al bij de notaris

Door vooraf voorwaarden op te stellen, is het bij scheiden duidelijk wat er moet gebeuren. Met de voorwaarden regelt u welke bezittingen en schulden apart blijven. Zo kunt u ervoor kiezen om alles apart te houden (koude uitsluiting), bij scheiden is dat makkelijk verdeeld. U kunt er ook voor kiezen om een beetje te delen, een beperkte gemeenschap. U kunt zelf bepalen welke bezittingen en schulden sowieso apart moeten blijven. U kunt nu ook al afspraken maken over wat er moet gebeuren als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan alimentaties, de kinderalimentatie en de partneralimentatie.

Maak de voorwaarden op voor u gaat trouwen

Maakt u bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap geen voorwaarden op, dan bent u automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Wil je graag voorwaarden laten opstellen, doe dit dan voor u getrouwd bent of een partnerschap hebt gesloten. Het is dan nog duidelijk welke bezittingen van wie zijn, waardoor dit makkelijker te verdelen is. Dit moet u bij de notaris laten vastleggen. Zelf de afspraken op papier zetten is niet voldoende, dit heeft namelijk geen wettelijke waarde. U kunt wel zelf vast afspraken maken en deze mee nemen naar de notaris. Deze kan u verder adviseren over hoe de voorwaarden verder ingevuld kunnen worden.

Wat zijn de kosten van de notaris?

U kunt zelf kiezen welke notaris u gebruikt voor het opstellen van de voorwaarden bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. De notaris vergelijken geeft inzicht in de verschillende tarieven die notarissen hanteren. Zo kunt u een goedkope notaris in uw woonplaats vinden. Het kan ook voordelig zijn om een stukje te reizen voor een notaris, omdat notarissen zelf de prijzen mogen bepalen. U kunt eerst een gratis offerte opvragen bij een notaris via DeGoedkoopsteNotaris.nl en vervolgens een afspraak maken. De notaris stelt de akte op die u dan ondertekend. Vervolgens zorgt de notaris voor de inschrijving in het Huwelijksgoederenregister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *