Huizenprijzen dalen. Starters stappen nu in!

Leestijd: 2 minuten

De woningmarkt lijkt aan de betere hand te zijn. De huizenprijzen dalen nauwelijks meer en de hypotheekrente gaat langzaam iets omhoog. Het is nu een ideaal moment om een huis te kopen.

Positieve signalen uit de woningmarkt

Positieve berichten komen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De NHG laat weten dat in het derde kwartaal van dit jaar, 22% meer huishoudens de aankoop van een woning hebben gefinancierd met Nationale Hypotheek Garantie. De NVM heeft een voorlopige analyse gemaakt van de woningmarkt waaruit blijkt dat het aantal verkopen in dit derde kwartaal ook is toegenomen. Vorig kwartaal gingen het aantal verkopen ook al omhoog en nu is dat nog eens 10% gestegen. Het lijkt erop dat huizenkopers weer vertrouwen in de woningmarkt beginnen te krijgen.

NVM voorzitter Ger Hukker geeft een aantal redenen waardoor de woningmarkt lijkt te herstellen. “Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben of op korte termijn zullen bereiken, mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media.” De gemiddelde huizenprijs is op dit moment 205.000 euro. Dit is nog steeds lager dan de gemiddelde huizenprijzen van een jaar geleden, maar de prijzen gaan niet meer zo snel omlaag.

Huizenmarkt kan herstellen

Professor Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering van de Universiteit van Maastricht, geeft aan dat de huizenmarkt met rust moet worden gelaten zodat het de kans krijgt zicht te herstellen. Op dit moment willen mensen niet kopen, omdat er veel onduidelijkheid is op financiële markten. Collega hoogleraar Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam benadrukt dat er juist duidelijkheid moet komen voor op de lange termijn. Op dit moment zijn er veel verschillende regels, waarvan een aantal tijdelijk. Om de woningmarkt in beweging te krijgen, mag iedereen bijvoorbeeld voorlopig maximaal een ton belastingvrij schenken voor de financiering van een woning.

Huis kopen? Bezoek de notaris

Een notaris kan advies geven over de aankoop van een woning. Gaat u samen een huis kopen of alleen? Heeft u de juiste documenten al laten opmaken bij de notaris of moet u nog beginnen? Er komt veel kijken bij het kopen van een woning. Wilt u een notaris in de buurt vinden? De notaris vergelijken helpt u bij het vinden van een goedkope notaris in uw woonplaats. Zo kunt u makkelijk besparen op notariskosten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *