Moet ik mijn testament wijzigen?

Leestijd: 2 minuten

Heeft u een testament of bent u van plan er één op te stellen? Dan doet u er verstandig aan om de inhoud eens in de zoveel tijd te checken.

Uw situatie verandert in de loop van de jaren. Niet alleen persoonlijke omstandigheden en wensen veranderen, maar ook de wet wijzigt regelmatig. 

testament

Hoe kan ik mijn testament wijzigen?

Voor het wijzigen van het testament moet u langs de notaris. Alleen dan zijn de wijzigingen geldig. In een testament kan niet worden gestreept. Daarom kiest de notaris ervoor om bij wijzigingen in een testament een nieuw testament op te stellen.

Reden om het testament te wijzigen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijziging in uw testament aan te brengen.

  • Iemand anders wat nalaten dan de huidige erfgenamen;
  • Er zijn nieuwe bepalingen bijgekomen of oude bepalingen gelden niet meer;
  • Belastingregels zijn aangepast waardoor u beter kunt kiezen voor andere constructies in uw testament. Denk aan de bijdrage ABWZ of de tijdelijke vrijstelling van belasting bij een schenking tot € 100.000,- aan uw kinderen of kleinkinderen. Lees meer over schenken op papier
  • Uw omstandigheden zijn veranderd;
  • De erfenis is groter of kleiner geworden;
  • U wilt een uitsluitingsclausule opnemen om de schoonfamilie uit te sluiten van uw erfenis

Geldigheid testament

Als u een testament hebt gemaakt is deze voor altijd geldig. Het testament staat geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister. Het verscheuren of weggooien van uw testament maakt het testament dus niet ongeldig.

Wilt u uw testament ongeldig maken? Dan moet u uw testament ‘herroepen’ bij de notaris. U laat het document dan nietig verklaren. De notaris zorgt er voor dat het testament niet meer van kracht is. Er wordt dan géén nieuw testament opgesteld. Jouw nalatenschap wordt dan volgens de wettelijke verdeling verdeeld.

Langs de notaris

Wilt u graag een testament maken, wijzigen of herroepen? Op DeGoedkoopstenotaris.nl kunt u de tarieven van kantoren door heel Nederland vergelijken. De tarieven voor een testament lopen uiteen van 209 euro tot 1379 euro. Vraag gratis 4 offertes op en bespaar op de kosten van de notaris.

Let op: U kunt een testament opstellen voor 1 persoon, voor 2 personen, met kinderen of zonder kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *