Wat zijn de nieuwe trouwregels?

Leestijd: 3 minuten

Als je gaat trouwen en niets regelt of laat vastleggen, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit is hoe het in Nederland al eeuwen gaat. Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat, vanaf het moment dat je met elkaar trouwt, jullie alle bezittingen delen. Wanneer een stel uit elkaar gaat, moeten dan ook alle bezittingen onder twee mensen verdeeld worden. De nieuwe wet ‘beperking wettelijke gemeenschap van goederen’, gaat daar per 1 januari 2018 verandering in brengen.

Huwelijk

 

 

 

Deze nieuwe wet zal er voor zorgen dat stellen niet meer automatisch alles met elkaar hoeven delen. Trouwen in gemeenschap van goederen is niet meer van deze tijd. Trouwdeskundigen constateren dat stellen er eerder van uit gaan dat ze uit elkaar gaan door scheiding, dan doordat een van hen komt te overlijden. Daarnaast is het bij veel stellen ook niet bekend dat, als je niets doet, je automatisch alles met elkaar deelt.

 

Wetsvoorstel

In 2016 kwamen Kamerleden van de PvdA, D66 en VVD met het voorstel om gemeenschap van goederen niet meer als de standaard te zien. In plaats van dat aanstaanden automatisch in gemeenschap van goederen trouwen, stelden zij de ‘beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ voor. Deze nieuwe regels staan voor minder samen delen.

De partijen hebben zich het afgelopen jaar hard gemaakt en met succes! De Eerste Kamer heeft de nieuwe wetgeving goedgekeurd. Het nieuwe trouwen zal waarschijnlijk per 1 januari 2018 ingaan.

 

Verdeelde meningen

Over de nieuwe huwelijksregels is veel gedebatteerd. Niet alle partijen in de Tweede Kamer waren het eens met de aanpassingen. Het CDA vindt dat aanstaanden met de nieuwe huwelijksregels net boekhouders worden. “Het lijkt wel een zakelijke overeenkomst.”, aldus het CDA.

 

Voor wie gelden de nieuwe regels?

“Wij zijn vorig jaar getrouwd in gemeenschap van goederen, verandert er nu iets voor ons?” Nee, de nieuwe regels zijn alleen van toepassing voor stellen die per 1 januari 2018 gaan trouwen.

Zijn jullie momenteel getrouwd in gemeenschap van goederen, maar willen jullie dit eigenlijk onder huwelijkse voorwaarden? Je kunt ten alle tijden nog de huwelijksvorm veranderen. Let op: hier worden vaak wel hogere kosten voor gerekend dan als je het voor het huwelijk regelt.

 

Voor meer informatie over de tarieven, vraag je gratis een offerte aan >>

 

Nieuwe regels

Met de nieuwe wet treden enkele nieuwe regels in werking. De grootste veranderingen lees je hieronder.

 

  • Schenkingen en erfenissen

Stel: je erft een groot bedrag van je ouders, dan wil je dit natuurlijk liever niet delen wanneer jij en je partner gaan scheiden. Met de oude huwelijksregels ben je, in gemeenschap van goederen, dat wel aan elkaar verplicht. De nieuwe huwelijksregels brengen hier verandering in. Je hoeft erfenissen of schenkingen niet meer te delen. Of de erfenis of schenking voor of tijdens het huwelijk ontvangen is, maakt hiervoor niets uit.

 

  • Bedrijf

Net als bij de oude huwelijksregels is het voor ondernemers en hun partners verstandig om huwelijkse voorwaarden op te laten maken. Komt een ondernemer in de schulden? Dan kunnen schuldeisers, net als voorheen, beroep doen op de gezamenlijke bezittingen van het stel. Daarnaast wordt een onderneming, die tijdens het huwelijk is opgericht, in geval van scheiding verdeeld.

 

  • Pensioen

Wat betreft het ouderdomspensioen gaat er niets veranderen. De wet gaat er van uit dat je het ouderdomspensioen, dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, bij scheiding eerlijk verdeelt. Willen jullie dit graag anders regelen? Laat dit dan opnemen in de huwelijkse voorwaarden.

 

 

Huwelijkse voorwaarden

Willen jullie graag specifieke wensen en verdelingen vastleggen? Laat dan huwelijkse voorwaarden opstellen. Het opstellen van deze voorwaarden gebeurt bij de notaris. De notaristarieven voor deze akte variëren tussen de € 400,- en € 1.100,-. Om te voorkomen dat je te veel betaalt, vergelijk je de notaristarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl, vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *