Schenking belastingvrij, regel het bij de notaris

Leestijd: 2 minuten

Tot 1 januari 2015 is het mogelijk om een schenking te doen van 100.000 euro belastingvrij. Voorwaarde aan deze schenking is dat dit geld gebruikt moet worden voor de financiering van een woning. Het geld mag gebruikt worden voor de aankoop van de woning, de verbouwing van de woning of het aflossen van de hypotheekschuld. Omdat er een groot bedrag gemoeid kan zijn bij een schenking, is het verstandig om dit vast te laten leggen bij een notaris.

Waarom naar de notaris voor een schenking?

Als u een schenking wilt doen en hier voorwaarden aan wilt verbinden, moet u dit laten doen door de notaris. Zo kunt u bijvoorbeeld een clausule laten toevoegen waarin uw wensen staan over het geschonken bedrag. Ook kan er in de voorwaarden komen te staan dat de schenking herroepen kan worden. Een mondelinge afspraak over de schenking is niet altijd rechtsgeldig, daarom kunnen de voorwaarden opgemaakt worden in een notariële akte. Als eenmaal een schenking is gedaan kan dit niet zomaar ongedaan worden gemaakt als hierover geen afspraken zijn vastgelegd. Het vastleggen van een schenking bij de notaris is niet verplicht, maar zorgt wel voor meer zekerheid. De prijzen hiervoor verschillen per kantoor en de notaris vergelijken helpt bij het besparen op de notariskosten en het vinden van een goedkope notaris in de buurt.

Nieuwe regels voor het doen van een schenking

Met ingang van 1 oktober 2013 zijn de regels omtrent het doen van een schenking versoepeld. Dit is gedaan om zo de woningmarkt iets meer in beweging te krijgen. Tot 1 januari 2015 mag iedereen een schenking doen van een ton belastingvrij. Dit hoeft niet van ouder op kind te zijn, maar kan ook van derden komen. Tot 100.000 euro hoeft er geen belasting betaald te worden. Wel moet dit geld verplicht gebruikt worden voor de aankoop van een woning of de verbouwing hiervan. Ook mag het geld gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheek. Een aantal banken stelt wel als voorwaarde dat de woning onder water moet staan. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben een tijdelijke regeling ingesteld waardoor er boetevrij afgelost kan worden. ABN Amro, ING, Rabobank, SNS en Florius zijn enkele die boetevrij aflossen toestaan tot 1 januari 2015. Neem contact op met jouw hypotheekverstrekker voor de exacte voorwaarden om boetevrij af te lossen op de hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *