Huis kopen, regel je testament

Leestijd: 2 minuten

Bij het kopen van een huis is een testament niet het eerste waar aan gedacht wordt. Toch is het opmaken van een testament verstandig om te doen, helemaal als u gaat samenwonen. Een testament wordt opgemaakt bij de notaris en hierin kunnen verschillende zaken worden vastgelegd.

Waar gebruik ik een testament voor?

Het testament is een notariële akte waarin wordt vastgelegd wat er met de nalatenschap moet gebeuren als u komt te overlijden. Als u samen met een partner een huis koopt en een van u komt te overlijden, gaat de woning automatisch naar de overblijvende partner. Dit is zo geregeld voor gehuwden of mensen met een geregistreerd partnerschap. Woont u samen zonder officiële notariële akte, dan gaat deze regeling niet op. Hiervoor kunt een testament gebruiken. In het testament laat u vastleggen dat het huis naar de partner gaat bij overlijden. Woont u alleen, dan kunt u in het testament laten vastleggen wie uw huis erft als u komt te overlijden.

Wat gebeurt er als ik geen testament heb?

Als er geen testament is opgemaakt bij overlijden gaan er wettelijke regels gelden. De wet bepaalt wie de erfgenamen zijn en hoeveel elk van uw erfgenamen krijgt. Door een testament te laten maken, bepaalt u zelf wat er met de nalatenschap gebeurt. Zo kunt u aangeven wat er met uw vermogen gebeurt en hoeveel elke nabestaande krijgt. Ook kunt u erfgenamen aanwijzen of uitsluiten, de voogdij regelen over uw kinderen en een bewindvoerder benoemen.

Hoe is een testament geregeld als ik kinderen heb?

Bij overlijden gaat de erfenis in eerste instantie naar de partner, maar kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis. Als er geen testament is opgemaakt is er sprake van een wettelijke verdeling waarbij kinderen recht hebben op een deel van de erfenis wat wordt omgezet in een geldbedrag. U kunt ook kinderen onterven in een testament, maar zij houden wel altijd het recht op een legitieme portie van de erfenis. Daarnaast kan in een testament worden aangeven wie de voogdij krijgt over de kinderen als beide ouders komen te overlijden en of ieder kind evenveel krijgt van de erfenis of juist niet. De notaris kan u helpen bij het opmaken van een testament voor uzelf en uw partner.

Moet ik naar de notaris voor een testament?

Ja, om een officieel testament te laten maken moet u dit bij een notaris laten doen. In een testament kan de verdeling van de erfenis aangepast worden aan uw eigen wensen. Zo kunt u ervoor zorgen dat iedereen gelijk behandeld wordt, of juist de verdeling op een andere manier gebeurt. De notaris maakt het testament voor u op en kan u hierbij adviseren. De kosten voor de notaris kunnen flink uiteen lopen. U kunt de notaris vergelijken en zo op de notariskosten besparen. U bent namelijk niet verplicht om een notaris in uw eigen woonplaats te gebruiken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notaris vergelijken en gratis offertes aanvragen voor het opmaken van een testament. De notaris zorgt ervoor dat het testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister, hierdoor is het testament terug te vinden als u komt te overlijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *