Wat zijn de notariskosten voor grond kopen?

Leestijd: 2 minuten

Het komt regelmatig voor; U wilt een stukje grond kopen of grond aan de buren verkopen.  Een stuk grond kopen klinkt simpel, maar er zijn een aantal cruciale zaken waar u aan moet denken en wat zijn de notariskosten voor het kopen van een stukje grond?

Grond

Leveringsakte via de notaris voor aankoop grond

Bij het kopen en verkopen van een stuk grond wordt  een leveringsakte opgesteld. Een losse leveringsakte is alleen rechtsgeldig als deze bij een notaris wordt opgemaakt. Beide partijen moeten de notariële akte ondertekenen. De notaris zorgt voor het inschrijven van de leveringsakte in de openbare registers.

De notariskosten voor de losse leveringsakte voor het kopen van een stuk grond verschillen van notaris tot notaris. Door notarissen te vergelijken vindt u een goedkope notaris voor het opstellen van de leveringsakte voor het kopen van een stuk grond.

Overige kosten bij een stukje grond kopen

Naast de kosten voor een leveringsakte zijn er nog een aantal kostenposten om rekening mee te houden waaronder de koopsom. Laat de grond taxeren om zeker te weten dat er niet teveel wordt betaald. Als u grond koopt van de gemeente dan bepaalt de gemeente de prijs en moet u hiervoor een aanvraag indienen. Als u een woning wilt bouwen op de grond dan moet u hiervoor een vergunning aanvragen.

Notariskosten voor de leveringsakte

De koop van een stukje grond wordt door de notaris in het Kadaster ingeschreven. Voor de koop van een stuk grond betaalt u ook  overdrachtsbelasting. Dit wordt ook door de notaris geregeld. De notariskosten lijken daardoor behoorlijk op te lopen. Maar vergeet niet dat er niet alleen sprake is van notariskosten, maar ook van kosten voor derden die u op uw notarisrekening terugziet.

1 reactie op “Wat zijn de notariskosten voor grond kopen?

  1. Goedemiddag,
    Geen reactie, maar een vraag:
    wat voor akte moet er gemaakt worden voor de overdracht van een stukje grond. Is dat een losse leveringsakte?
    Graag zie ik uw antwoord tegemoet.
    Vr. groet. A. Vester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *